Energie

Op 28 september bracht CJT uitbaters van jeugdverblijven, vertegenwoordigers van doelgroepen en verschillende overheden samen om zich te buigen over de problematiek van de fel stijgende energieprijzen. Je vindt hier het verslag van de bijeenkomst.

Reeds heel wat acties werden uitgevoerd of worden gepland. Een overzicht ...

Energiebesparende tips

Uitbaters en vertegenwoordigers van doelgroepen werkten samen aan richtlijnen om energie te besparen door verblijvende groepen. Op 24 oktober maakten we het plan bekend. Het gaat over verlagen van temperatuur, minder douchen, verstandig gebruik van elektrische toestellen, sluiten van ramen en deuren e.d. We stelden aparte richtlijnen op voor zelfkook en volpension. Alles staat beschreven op een aantal A4-affiches die je kan ophangen in je gebouw. Klik hier voor de overzichtspagina.

Ook uitbaters kunnen zelf besparen op het energieverbruik. Op dezelfde overzichtspagina vind je een aantal handige tips. De komende weken brengen we nog een aantal 'good practices' in beeld die inspirerend kunnen zijn voor collega-uitbaters.

Financiële ondersteuning

Van welke financiële steun kunnen jeugdverblijven (vandaag en in de toekomst) genieten, indien geïnvesteerd wordt in energiezuinige infrastructuur?

  • Extra steun voor de energiefactuur in de jeugdsector: minister van jeugd Dalle trekt 6,04 miljoen euro uit voor het jeugdtoerisme, daarvan gaat 1,09 miljoen euro naar de brede sector van de jeugdverblijven en hostels, de resterende 4,95 miljoen euro gaat naar één vzw: ADJ. We hebben deze ongelijkheid aangekaart en zijn alvast blij dat minister Dalle zich bereid toont om de herverdeling te herbekijken. 
  • Infrastructuursubsidie bij Toerisme Vlaanderen: vanaf 2023 verloopt dit via het vernieuwde logiesdecreet, modaliteiten worden momenteel uitgewerkt. Investeringen in energiebesparende ingrepen worden zo goed als zeker prioriteit (maximale subsidie: 150 000 euro).
  • Investeringssubsidie voor "sectorale prioriteiten" bij Departement Cultuur, Jeugd en Media: grote investeringen in duurzaamheid worden aan 60 % gesubsidieerd, indien de subsidie minstens 150 000 euro bedraagt
  • Investeringssubsidie voor "grote cultuur- en jeugdinfrastructuren" bij Departement Cultuur, Jeugd en Media: vanaf 2023 treedt een nieuw reglement in voege, modaliteiten worden momenteel bepaald.
  • Energielening bij Departement Cultuur, Jeugd en Media: momenteel enkel voor zonnepanelen en batterijen, dit wordt in de toekomst mogelijks uitgebreid
  • Mijn verbouwpremie Vlaamse overheid: ook toegankelijk voor niet-residentiële gebouwen (dit vervangt de vroegere premies via Fluvius)
  • Gratis energiescans: momenteel worden geen gratis energiescans uitgevoerd. Als er nieuwe opportuniteiten zijn, maken we dit bekend via onze nieuwsbrief.
  • Groepsaankopen: in onderzoek
  • Ondersteuning via 'iedereen verdient vakantie': in onderzoek

Beleidswerk

We staan in nauw contact met de verschillende overheden, wat betreft modaliteiten en budgetten van bovenstaande ondersteuningsmechanismen.

Ook in het Vlaams parlement staat het thema van energiezuinige jeugdverblijfsinfrastructuur op de agenda, n.a.v. onze rondetafel energie en daaruitvolgende contacten met parlementsleden:

In de media

Op maandag 24 oktober kreeg ons energieplan ruime aandacht in de media.

Een bloemlezing:

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK