Het coronavirus - de gevolgen voor jouw reservering

Update: 1 september 2021

Met z’n allen gaan we de strijd tegen het coronavirus aan. Dat zorgt voor een uitzonderlijke situatie. Hieronder trachten we een overzicht te geven van de meest voorkomende vragen en hun antwoorden.

Kan mijn groep logeren in een CJT Verblijfcentrum in volpension?

Volgens het meest recente ministerieel besluit (publicatie 26/8/’21) kunnen jeugdverblijfcentra zonder grote beperkingen de meeste groepen ontvangen. We zijn blij dat we zowat alle groepen opnieuw met open armen kunnen ontvangen.

Maar de situatie blijft natuurlijk erg broos en we rekenen op de verantwoordelijkheidszin van elke groep. De lokale situatie kan altijd de aanleiding vormen tot strengere maatregelen. We onderstrepen bovendien het belang van de algemeen geldende afspraak: groepen kunnen niet in een jeugdverblijf terecht voor feesten of fuiven.

Opgelet, onderstaande informatie is altijd een momentopname en kan mee evolueren met de epidemiologische situatie*!

Verenigingen

De jeugdsector heeft richtlijnen voor de activiteiten in het najaar uitgewerkt, met aanbevelingen over onder andere ventilatie, hygiëne en de contacten met anderen. Ook de aanbevelingen voor volwassenenverenigingen en sportverenigingen worden eerstdaags uitgewerkt, maar we verwachten dat die in dezelfde lijn zullen liggen.

Private samenkomsten

In het ministerieel besluit worden private samenkomsten gedefinieerd als “een bijeenkomst waarbij de toegang wordt beperkt tot een bepaald publiek door middel van individuele uitnodigingen”. Als verenigingen of niet-georganiseerde groepen een verblijf organiseren, valt dit hieronder. Voor deze private samenkomsten gelden de bekende horecaregels (zoals CO2-meter en mondmaskerplicht) niet en is social distancing binnen de groep evenmin van toepassing.

Meerdaagse schooluitstappen

Voor schooluitstappen heeft de sector samen met de onderwijskoepels een basisset van richtlijnen en aanbevelingen uitgewerkt. Enkel voor Brusselse scholen gelden nog de beperkingen van de maand juni.

Groepen van buiten Vlaanderen

Bovenstaande geldt voor Vlaamse en Waalse groepen. Voor Brusselse groepen gelden soms wel andere regels. Voor buitenlandse groepen gelden tijdens hun activiteiten zowel de regels van het land van oorsprong als van ons land. Deze vind je terug in de protocollen die van toepassing zijn.

Daarnaast is reizen toegelaten binnen de Europese Unie, maar bij groepen die uit een rode zone komen hebben alle +12-jarigen (die langer dan 48 uur in België verblijven) een ingevuld PLF-formulier en een coronacertificaat nodig. Een handig overzicht vind je op deze website van de Europese Unie, je kan er zowel land van vertrek als land van bestemming ingeven en dan lezen welke maatregelen moeten gevolgd worden bij het oversteken van de grens.

Hoe gaat CJT Verblijfcentra in volpension daar verder mee om?

De beperkingen in verband met logeren in groep in een jeugdverblijfcentrum zijn quasi volledig opgeheven. In het algemeen beschouwen we het coronavirus hierdoor niet meer als een overmachtsfactor en hanteren we dus opnieuw de standaard annuleringsvoorwaarden. Deze zijn terug te vinden in de mail met de reserveringsovereenkomst of zijn op te vragen bij de centrumverantwoordelijke van het jeugdverblijf waar je een verblijf gereserveerd hebt.

In specifieke gevallen kan het coronavirus natuurlijk wel een overmachtsfactor zijn. Ben je van mening dat dit het geval is, neem dan contact op met de centrumverantwoordelijke van het jeugdverblijf waar je een verblijf gereserveerd hebt. We zoeken dan samen naar een aanvaardbare oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden. Opgelet voor scholen: een negatief advies van een preventieadviseur is niet voldoende om overmacht te kunnen inroepen. Anders is het als de lokale overheid de schooluitstap verbiedt, dit is wel buiten de wil van de school om.

Zelfkook

De regeling voor zelfkook vind je hier.

Heb je vragen over deze aanpak, aarzel niet ons te contacteren via verblijfcentra@cjt.be of bel 09/210.57.74

*CJT heeft met deze informatie enkel de intentie om groepen wegwijs te maken in de beschikbare informatie en hen te ondersteunen in het beslissingsproces over het al dan niet laten doorgaan van hun meerdaags verblijf. CJT baseert zich hiervoor op de richtlijnen die de overheid en andere instanties ons aanreiken en dat kan op ieder moment zonder aankondiging worden gewijzigd. We gaan zo zorgvuldig mogelijk om met het geven van betrouwbare en actuele informatie maar kunnen niet garanderen dat deze altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend. CJT kan ook niet aansprakelijkheid gesteld worden voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie. Voor de officiële communicatie verwijzen we naar de antwoorden van de overheid op de veelgestelde vragen.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK