FAQ corona - jeugdwerk

(update 14 april 2021)

Vanaf 23 oktober bevindt jeugdwerk zich in code rood. Overnachtingen zijn door het Overlegcomité tot minstens 31 mei verboden. Nieuwe draaiboeken worden later gepubliceerd.

Onderstaande is dan ook slechts van toepassing als het verbod op overnachtingen weer wordt opgeheven.

Vallen studentengroepen ook onder jeugdwerk?

Voor studenten maken we een onderscheid tussen studentenraden, studentenkringen en studentenclubs. Studentenraden en studentenkringen kunnen een officiële link voorleggen met een instelling van hoger onderwijs en vallen in principe onder de regels van jeugdwerk, alleen is de meerderheid van de deelnemers +18 en daardoor kunnen ze momenteel niet gebruik maken van de jeugdwerkregels (zie hierboven).

Studentenclubs vallen sowieso niet onder jeugdwerk.

Momenteel geldt voor alle bovenstaande studentengroepen dat groepen nooit groter mogen zijn dan 50 personen en dat social distancing steeds van toepassing is.

Vallen Waalse jeugdwerkgroepen onder dezelfde regels als hun Vlaamse collega's?

De verschillende ministers van jeugd proberen om de regels zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het verbod op groepsovernachtingen geldt voor het volledige Belgische grondgebied tot minstens 31 mei. Voor de zomerkampen zullen de verschillende gemeenschapsministers van jeugd opnieuw samen overleggen.

Wat moeten we verstaan onder een contactbubbel?

Een contactbubbel bestaat uit maximum X kinderen/jongeren en hun begeleiders. Maar sinds het najaar mogen we de term 'contactbubbel' niet meer gebruiken, we spreken nu over subgroepen.

Het belangrijkste is dat verschillende subgroepen tijdens een verblijf geen onderlinge contacten hebben. Als er dan toch een besmetting blijkt te zijn, dan kan men de groep van mogelijke besmettingen reduceren tot die ene subgroep.

Denk samen met de groep na over de samenstelling van de subgroepen. Twee kleinere subgroepen kan je bijvoorbeeld samenvoegen tot één subgroep. Begeleiders horen steeds bij de subgroep van de kinderen die ze begeleiden, dus ook tussendoor en 's avonds moeten de begeleiders de nodige onderlinge afstand respecteren. De kookploeg van de groep vormt best een aparte subgroep. Medewerkers van het jeugdverblijf kunnen uiteraard nooit toetreden tot een subgroep.

Kunnen meerdere subgroepen tegelijkertijd eten in een grote refter?

Dat kan zeker, op voorwaarde dat je de verschillende subgroepen scheidt door een gangpad van minstens twee meter. De groep kan er voor kiezen om dit nog extra af te bakenen met bijvoorbeeld een touw.

Een andere oplossing is dat je een dagzaal opoffert als extra refter of een eettent voorziet.

Wij investeren in een toiletwagen, om zo voor grote groepen de subgroepen uit elkaar te houden. Kan ik deze kost aan de groep aanrekenen?

Start vooral met te vragen naar het aantal deelnemers. Het zou kunnen dat sommige groepen met minder deelnemers zullen zijn dan dat ze in pre-coronatijden hadden ingeschat. Dan zou je investering achteraf niet nodig blijken te zijn.

Als het inderdaad nodig of meer comfortabel is om bijvoorbeeld extra toiletten of douches te huren of een extra overdekte ruimte aan te bieden, dan kan je met de groep in onderhandeling gaan over een eventuele meerkost.

Mogen groepen spelen op het openbaar domein (bijv. park of bos)?

Dat kan, enkel dient de groep er voor te zorgen dat er geen contact is met externen. Dat er eens een wandelaar passeert op een terrein waar de groep aan het spelen is, is uiteraard geen reden tot paniek, zeker omdat het ook in open lucht is.

Deelnemers ouder dan 12 jaar, dienen ook een mondmasker te dragen op plaatsen waar dit door de overheid verplicht wordt.

Wat als er een kind ziek wordt tijdens een verblijf? Moet dit dan stopgezet worden?

Een kind dat ziek is (corona of andere ziekte), wordt in quarantaine geplaatst en aan de ouders wordt gevraagd om het kind zo snel mogelijk op te halen. Als een covid 19-besmetting wordt vermoed, dienen de ouders bij thuiskomst meteen hun huisarts te contacteren voor verdere onderzoeken. In tussentijd mag de betrokken contactbubbel niet langer de kamplocatie verlaten en zijn alle contacten met externen absoluut verboden.

Als uit de test blijkt dat het om een geval van corona gaat, moet de volledige subgroep naar huis. Indien er meerdere subgroepen zijn, kunnen de andere subgroepen wel hun verblijf verderzetten, tenzij zou blijken dat de voorbije dagen de afstand tussen de verschillende subgroepen niet werd gerespecteerd.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK