FAQ corona - jeugdwerk

(update 24 november 2021)

In het najaar geldt voor Vlaamse jeugdverenigingen geen protocol meer, wel wordt hen gevraagd rekening te houden met een aantal richtlijnen.

Vallen Waalse jeugdwerkgroepen onder dezelfde regels als hun Vlaamse collega's?

Het koninklijk besluit legt geen beperkingen meer op specifiek aan verenigingen. De verplichtingen en aanbevelingen die gelden voor Vlaamse jeugdverenigingen, kunnen dus ook toegepast worden op Franstalige en Duitstalige groepen uit België.

Zijn buitenlandse jeugdverenigingen ook welkom?

In principe wel, maar uiteraard dienen ze ook toestemming te krijgen van het land van oorsprong. Buitenlandse groepen dienen dan zowel de eigen regels op te volgen als de regels die gelden voor groepen op Vlaams grondgebied.

Daarnaast zijn er ook voorwaarden om de grens over te steken. België heeft bepaald dat alle +12-jarigen uit een rode zone een coronapaspoort moeten kunnen voorleggen, op het moment dat ze langer dan 48 uur in ons land verblijven. Het verzamelen van de coronapaspoorten is een verantwoordelijkheid van de groep, enkel in volpension dient de uitbater hierop te controleren, maar dan enkel voor wie ouder is dan 16 jaar..

Ook na het verblijf, als groepen terugkeren naar hun land, moeten een aantal formaliteiten vervuld worden om de grens te kunnen oversteken, zeker op het moment dat België zelf is rood gekleurd.

Wat als er een kind ziek wordt tijdens een verblijf? Moet iedereen dan naar huis?

Als iemand met corona blijkt besmet te zijn tijdens een verblijf, hoeft niet meteen de volledige groep naar huis. De groep dient de diensten van de contacttracing in te schakelen en zij zullen de risico's beoordelen.

Geldt de (Vlaamse) noodprocedure ook voor buitenlandse jeugdgroepen?

In principe wel, al moet een buitenlandse groep ook steeds de regels uit het thuisland naleven. Maar het is perfect mogelijk dat ook de leden van een buitenlandse groep getest worden tijdens hun verblijf, indien er besmettingen zijn. Hiervoor schakelen ze een medisch geschoold persoon in.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK