FAQ corona - steunmaatregelen

(update 14 december 2021)

Als erkend jeugdverblijfcentrum kunnen we rekenen op de coronasteunmaatregelen van de Vlaamse regering. Wat zijn de criteria en wanneer kunnen we dit aanvragen?

In 2020 werd ongeveer 11 miljoen euro steun uitgekeerd aan de erkende jeugdverblijfcentra. Zij konden op die manier een groot deel van het omzetverlies recupereren dat ze hebben geleden tussen 14 maart en 30 november. De steun werd toegekend in drie verschillende rondes.

In ruil voor deze steun moesten de groepen in 2020 volledig terugbetaald worden (dit is ook mogelijk via een omboeking of voucher).

In april 2021 maakte de Vlaamse regering 5,175 miljoen euro vrij om ook het omzetverlies in 2021 deels te compenseren, dit voor de periode januari-april 2021. Dit bedrag wordt verdeeld onder de erkende jeugdverblijfcentra en hostels (ongeveer 4 miljoen euro gaat richting jeugdverblijfcentra). Uitbetaling is voorzien eind november.

De voorwaarde om groepen terug te betalen, is vervallen in 2021.

Wordt reeds ontvangen steun afgetrokken van het bedrag waarop we in principe recht hebben via de coronasteunmaategelen voor de jeugdverblijfcentra?

Ja, dat was in 2020 het geval en dat zal ook in 2021 worden toegepast.

Er is wel één verschilpunt: vanaf 2021 wordt overbruggingsrecht niet langer afgetrokken, omdat dit steun is die niet ten goede komt van de onderneming/organisatie zelf. Ook het Vlaams stimulusprogramma dient niet te worden afgetrokken, omdat dit een combinatie is van een investeringssubsidie en een renteloze lening. Wat uiteraard wel dient afgetrokken te worden, is het Vlaams beschermingsmechanisme.

Moeten we belasting betalen op de verschillende premies die door de overheid worden uitgekeerd?

Nee, de overheid heeft bepaald dat al deze premies zijn vrijgesteld.

Kan een gedeelte van de steunmaatregelen worden teruggevorderd, omdat deze zouden vallen onder de regels voor Europese staatssteun?

Dit gaat dan over de de-minimisregeling. We hebben formele bevestiging gekregen dat de coronasteun specifiek voor de jeugdverblijfcentra (uitbetaling via Toerisme Vlaanderen) hier niet onder valt.

Wat er wel onder valt, zijn hinderpremie, ondersteuningspremie, Vlaams beschermingsmechanisme (enkel voor omzetperiodes in 2020) en relancesteun Westtoer. Hiervoor geldt een maximumbedrag van 200 000 euro gedurende drie jaar. Hou er bovendien rekening mee dat ook de rsz-kortingen voor flexijobs onder de-minimis vallen.

Vanaf 2021 valt het Vlaams beschermingsmechanisme niet langer onder de de-minimisregeling.

Tot wanneer kan je beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid omwille van corona?

Tijdelijke werkloosheid omwille van corona is voor zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, verlengd tot 31 maart 2022.

Weet echter dat je dit onder geen enkele omstandigheid mag combineren met o.m. flexijobs of studentenarbeid. Bij twijfel kan je best advies vragen aan je sociaal secretariaat.

Organiseert CJT Ondersteuning een samenaankoop van desinfecterende handgel en poetsproducten?

We hebben hiervoor in juni 2020 samengewerkt met De Ambrassade en Vlaams minister van jeugd Dalle. Alle jeugdverblijfcentra konden toen pakketten bestellen. Voor 2021 wordt dit niet opnieuw voorzien.

© 2022 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK