Home » Nieuws » Gratis energiescan

Gratis energiescan

Pulse zoekt: jeugdorganisaties en jeugdverblijfcentra die bereid zijn te investeren in de energie-efficiëntie van hun gebouw en hier dus ook de nodige middelen voor willen uittrekken. Pulse helpt je op weg met de eerste stap: onderzoeken welke ingrepen prioritair zijn, hoeveel ze gaan kosten en binnen welke termijn ze zichzelf terugverdienen.

Concreet biedt Pulse i.s.m. FoCI (Fonds voor Culturele Infrastructuur) een gratis energiescan (ter waarde van +- 2 000 euro) voor jeugdwerkinfrastructuur, met een minimaal jaarlijks verbruik van 25 000 kWh (optelsom van verschillende energiebronnen, zoals elektriciteit, gas, stookolie …). Bijkomende voorwaarde is dat het jeugdverblijfcentrum over een rechtspersoonlijkheid beschikt zonder commercieel karakter. Vzw’s voldoen uiteraard aan deze eis.
De volledige lijst van voorwaarden vind je hier.

Een energiescan, ook soms een potentieelscan genoemd, is een dynamische tool om de mogelijke energiebesparende maatregelen te rangschikken en te integreren in een coherent werkbaar actieplan. Dat gebeurt op basis van een plaatsbezoek en onderzoek van je infrastructuur. De rangschikking van zinvolle maatregelen houdt rekening met de toestand van de installaties en gebouwdelen, de impact op andere maatregelen en de praktische uitvoerbaarheid. Verder geeft de scan je inzicht in de investeringskosten en het besparingspotentieel op primaire energie en CO2-uitstoot.
De uitvoering van de energiescan gebeurt via het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Zij voerden reeds gelijkaardig projecten uit in andere sectoren en zullen deze ervaring nu inzetten voor jeugdinfrastructuur.

Gratis? Ja, helemaal gratis. Maar daar staat wel het engagement tegenover dat alle maatregelen goedkoper dan 10 000 euro en met een terugverdientijd van minder dan 3 jaar worden uitgevoerd. Als jeugdverblijfcentrum kan je hiervoor beroep doen op de investeringssubsidies van FoCI*. Bovendien biedt het VEB de mogelijkheid om ook na de energiescan je infrastructuurproject te blijven ondersteunen, door voor jou op zoek te gaan naar aannemers om de werken uit te voeren. Vrijblijvend uiteraard.

Ben je geïnteresseerd in dit aanbod, dan kan je contact opnemen met Finn Van Dinter, via finn.vandinter@pulsenetwerk.be of 02/893.02.06.

*Jeugdverblijfcentra met een jaarverbruik van minder dan 100 000 kWh, kunnen bij FoCI enkel subsidies ontvangen via een gecoördineerde aanvraag. CJT Ondersteuning zal ook dit jaar zo’n gecoördineerde aanvraag organiseren voor kleinere jeugdverblijfcentra. Wens je hierover meer informatie, contacteer ons dan via ondersteuning@cjt.be of 09/210.57.75.
 

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK