Home » Nieuws » Impact coronapandemie

Impact coronapandemie

Deze week zijn we aan de slag gegaan met de resultaten van de uitbatersbevraging over de impact van de coronapandemie.

We vertaalden jullie antwoorden naar vier aanbevelingen voor het beleid:

  1. Heropstart vanaf de paasvakantie: in eerste instantie voor jeugdactiviteiten tijdens de vakantie en lagere scholen
  2. Stimulansen voor bepaalde doelgroepen, in het bijzonder scholen en buitenlandse groepen
  3. Nieuwe steunmaatregelen m.b.t. eerste jaarhelft 2021
  4. Toegang tot relancemaatregelen

Onze werkgroep relance stelde een delegatie van uitbaters samen, die dinsdagvoormiddag in gesprek ging met de raadgever toerisme van minister Demir en dinsdagnamiddag met de raadgever jeugd van minister Dalle. Ook vertegenwoordigers van de hostels sloten aan. Beide gesprekken verliepen heel constructief en we waren blij onderstaande engagementen te mogen noteren:

  • Kinderen en jongeren moeten de nodige aandacht krijgen bij de versoepelingen, benadrukken beide ministers. Daarom doen ze er alles aan om tijdig duidelijkheid te scheppen over een heropstart vanaf de paasvakantie. Minister Dalle gaat binnenkort opnieuw in overleg met virologen en jeugdwerkorganisaties met het oog op de organisatie van activiteiten tijdens de paasvakantie, minister Demir ondersteunt onze vraag aan minister Weyts rond de meerdaagse uitstappen van de lagere scholen.
  • Beide ministers ondersteunen de vraag voor een verlenging van het noodfonds jeugdtoerisme en zijn bereid dit op tafel te leggen bij de Vlaamse Regering.
  • Jeugdtoerisme wordt niet vergeten in de relancemaatregelen. Minister Demir maakt 30 miljoen euro vrij voor een stimulusprogramma voor het toerisme, waar ook jeugdverblijfcentra en hostels toegang tot hebben. Jeugdtoerisme geniet bovendien van een gunstiger regime, omdat na vijf jaar slechts 60 % moet terugbetaald worden.
    Minister Dalle maakt eveneens 30 miljoen euro vrij voor een relancepakket, een deel van dat budget zou gaan naar de kwaliteitsvolle inrichting van (buiten)ruimte en omgeving, ook die van jeugdverblijfcentra. Ook het beschikbare budget dat in 2021 via FoCI ter beschikking wordt gesteld, zou naar omhoog gaan.
  • Minister Demir zal de komende drie jaar het budget voor de reguliere infrastructuursubsidies via Toerisme Vlaanderen meer dan verdubbelen, met in totaal 5 miljoen euro. Zo is er eindelijk een oplossing voor het te lage budget voor infrastructuursubsidies, een problematiek die we reeds lang aankaarten.

Klik hier voor een gedetailleerd overzicht van de onderzoeksresultaten, onze beleidsaanbevelingen en de antwoorden van de ministers.

Het spreekt voor zich dat we de komende weken de situatie op de voet blijven volgen. Van zodra er meer nieuws is rond bepaalde zaken, brengen we je ook snel op de hoogte.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK