Home » Nieuws » Open brief aan de minister van onderwijs

Open brief aan Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts

Geachte minister,

Elk schooljaar trekken honderdduizenden kinderen naar de Vlaamse jeugdverblijfcentra en hostels voor hun bos-, zee-, boerderij-, stads- en andere klassen. Sinds maart 2020 staat deze mooie en waardevolle traditie ‘op pauzeknop’. Enkel in de maanden september en oktober waren uitstappen mogelijk voor het lager onderwijs.

Vrijdag werd door het Overlegcomité een traject uitgestippeld voor de terugkeer naar het “rijk der vrijheid”. Ook onderwijs kreeg de toelating om een aantal versoepelingen door te voeren, we zijn blij dat kinderen en jongeren echt een prioriteit vormen bij het afbouwen van de coronamaatregelen. O.a. sneltests moeten de komende weken en maanden het onderwijs wapenen tegen het coronavirus. Enkel over meerdaagse uitstappen na de paasvakantie werden nog geen uitspraken gedaan.

Tijdens de paasvakantie worden opnieuw jeugd- en sportkampen georganiseerd. Op 1 mei gaan cafés en restaurants weer open. Het lijkt ons logisch dat er na de paasvakantie ook voor extra muros activiteiten in het lager onderwijs opnieuw meer mogelijk wordt. Want laat ons eerlijk zijn: voor kinderen jonger dan 12 is het bijkomend virologisch risico echt minimaal. In de klas en op de speelplaats hoeven leerlingen, gelukkig maar, al het hele schooljaar geen social distancing toe te passen. Het verschil met een meerdaagse uitstap is dus beperkt, zeker omdat tijdens zo’n uitstappen kinderen geen gebruik maken van openbaar vervoer, geen hobby’s beoefenen of geen bezoekje brengen aan familie. Het aantal contacten met mensen buiten de eigen klas/school wordt dus opgeschort tijdens zo’n meerdaags verblijf.

Bovendien hebben kinderen het voorbije jaar al veel opofferingen gedaan, ze toonden massaal hun solidariteit met de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Buitenschoolse activiteiten werden afgebouwd, het contact met grootouders tot een minimum beperkt en heel wat feestjes uitgesteld. Voor veel kinderen is de meerdaagse schoolreis één van de hoogtepunten van het schooljaar. Als dit weer veilig kan georganiseerd worden, moeten we hen opnieuw dat perspectief geven.

De Vlaamse jeugdverblijfcentra en hostels staan klaar om de lagere scholen opnieuw te ontvangen. Het lenteweer maakt het mogelijk om maximaal in te zetten op verluchten en ventileren. De kampzomer van 2020 heeft aangetoond dat het lukt om te werken in kleinere bubbels. En een goedgekeurd jeugdtoerismeprotocol laat toe om de basishygiëneregels toe te passen, zoals deze ook in de scholen zelf gelden.

Daarom hopen we snel op een positieve beslissing. Want naast virologische afwegingen en de component psychisch welzijn van kinderen, is er ook een economisch gegeven. Veel uitbaters van jeugdverblijfcentra en hostels zien momenteel zwarte sneeuw, sinds eind oktober mogen ze geen groepen meer ontvangen, bovenop de gedwongen sluiting in het voorjaar van 2020. Als deze situatie nog lang aanhoudt, vrezen we dat het aanbod aan beschikbare jeugdlogies op korte termijn zal verschralen. En daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

We danken u alvast om dit alles in overweging te nemen op het volgend onderwijsoverleg.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK