Home » Nieuws » Open brief aan minister van onderwijs Weyts

Open brief aan minister van onderwijs Weyts

Geachte minister,

Sinds begin september geldt code geel in het onderwijs en dat betekent dat lagere scholen opnieuw meerdaagse verblijven mogen organiseren. Tijdens de zomer schreven we hiervoor, samen met het onderwijsveld, een aantal richtlijnen uit. Heel wat bos-, zee-, boerderij- en andere klassen maakten hier de voorbije weken gebruik van en dat is heel goed verlopen. We weten ondertussen dat kinderen jonger dan 12 het coronavirus nauwelijks doorgeven, die leeftijdsgrens wordt ook duidelijk gehanteerd in de sport en het jeugdwerk.

De kans bestaat dat het onderwijs volgende week naar code oranje gaat. Volgens de huidige draaiboeken zouden alle extra muros activiteiten voor het lager onderwijs dan verboden worden. Als we horen dat voor het secundair onderwijs de draaiboeken voor code oranje nog zullen herbekeken worden, dan moet dit ook kunnen voor de uitstappen in het lager onderwijs. In de week dat de coronabarometer gelanceerd wordt, is afstemming met andere sectoren waar kinderen actief zijn, zoals sport en jeugdwerk, niet meer dan logisch. Daarom pleiten we ook in code oranje voor het laten doorgaan van meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs, met nadruk op zo veel mogelijk buitenactiviteiten en als extra voorwaarde dat in de binnenruimte de klasbubbels worden gehanteerd. De jeugdverblijfcentra hebben op dat vlak tijdens de zomerkampen de nodige ervaring opgebouwd, dus we zijn er van overtuigd dat onze sector dit opnieuw op een veilige manier kan organiseren.

Lagere schoolkinderen werden in het voorjaar zwaar getroffen door het sluiten van de scholen en het wegvallen van hun hobby’s. We mogen deze fout geen tweede keer maken voor de kinderen uit deze leeftijdsgroep, waar het risico op verspreiding van het coronavirus minimaal is. Een week op uitstap gaan met de klasbubbel is zelfs veiliger dan elke dag naar school gaan en ondertussen het openbaar vervoer gebruiken en bijvoorbeeld ’s avonds naar de muziekschool of de sportclub gaan en op woensdag bij de grootouders.

Uiteraard zal geen enkele lagere school verplicht worden om hun meerdaags verblijf te laten doorgaan, dat is een vrije keuze in code geel en dat zou ook zo zijn in code oranje. Maar als het in de huidige omstandigheden op een veilige manier kan verlopen, zien we geen (virologische) meerwaarde voor een algemeen verbod, enkel heel wat pedagogische kansen die verloren gaan.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK