Home » Nieuws » OPEN BRIEF - Een kaakslag voor jeugdgroepen

Open brief - Een kaakslag voor jeugdgroepen

Na vier dagen bochtenwerk en verwarrende communicatie door de minister van binnenlandse zaken is de kogel door de kerk: toeristische logies mogen de komende weken familie- en vriendengroepen blijven ontvangen, nu zelfs zonder een maximale groepsgrootte. Vrijheid blijheid, want er mag ook stevig gefeest worden, zolang de groep geen extra gasten binnenlaat tijdens het verblijf. Of men daar in de ziekenhuizen vrolijk van wordt, die vraag stellen we ons achteraf wel.

Wat oorspronkelijk bedoeld was als logische tegemoetkoming richting kleinere privégroepen van maximum 15 personen, is nu een uitnodiging geworden om in de kerstvakantie nog heel wat ‘feestboekingen’ te doen voor grote vriendengroepen in toeristische logies. De discotheken en danscafés, vandaag gedwongen gesloten, zien het ongetwijfeld met lede ogen aan.

Dit is de prijs van de politieke keuze om zo weinig mogelijk in te grijpen in het privéleven van mensen. In 2020 waren mensen thuis gebonden aan een beperkt aantal knuffelcontacten, dat idee hebben we volledig verlaten. Het vertrouwen in het gezond verstand van de burgers is vandaag heel groot. Behalve als ze lid zijn van een jeugdgroep.

In het voorjaar van 2020 leverden het Vlaamse jeugdwerk en de uitbaters van de jeugdverblijven een ongeziene prestatie. Op een goede maand tijd werd een fantastische kampzomer in elkaar gebokst, op basis van goedgekeurde protocollen, met heel wat mogelijkheden, maar ook beperkingen. Politici en andere opiniemakers rolden over elkaar om de jeugdleiders meer dan terechte lof toe te zwaaien. In de zomer van 2021 werd dit huzarenstukje overgedaan, gelukkig al met iets minder strenge maatregelen en wat meer voorbereidingstijd.

Idem voor de scholen. Bos- en zeeklassen waren de voorbije 20 maanden slechts in een beperkt aantal periodes mogelijk. Jonge kinderen haalden de pers met brieven die ze schreven naar ministers om hun schooluitstap alstublieft te laten doorgaan. En van zodra het mocht, zorgden duizenden geëngageerde leerkrachten voor een fantastisch verblijf, opnieuw zo coronaproof als mogelijk.

Vandaag zijn het enkel jeugdgroepen en scholen die niet op meerdaags verblijf mogen gaan, minstens tot aan het begin van de kerstvakantie. Op welk moment in de pandemie zijn de jeugdleiders het vertrouwen van de beleidsmakers verloren?

Als de overheid in gebreke blijft, zullen we als jeugdverblijfssector zelf onze verantwoordelijkheid opnemen. We roepen onze jeugdverblijven op om geen feestweekends voor grote volwassenengroepen toe te laten deze kerstvakantie. Kleinere groepen die de nodige voorzorgsmaatregelen respecteren, zijn uiteraard wel welkom.

Dit uit respect voor de mensen in de zorg die tijdens de feestdagen opnieuw overuren zullen kloppen. En in de hoop dat we zo snel als mogelijk opnieuw jeugdgroepen mogen verwelkomen. We hadden met z’n allen gehoopt dat de vaccins ons zouden leiden naar het ‘rijk der vrijheid’. Dat was achteraf bekeken wat naïef en de vierde golf heeft er anders over beslist. Laat ons dan nu allen de noodzakelijke inspanningen leveren, over alle leeftijden heen. Een derde voorjaar op rij met gesloten jeugdverblijven is echt geen optie.

Centrum voor Jeugdtoerisme vzw

© 2022 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK