Home » Nieuws » PERSBERICHT - Vlaamse jeugdverblijfcentra ontvangen opnieuw jeugdgroepen

PERSBERICHT - Vlaamse jeugdverblijfcentra ontvangen na zeven maanden sluiting opnieuw jeugdgroepen

Vanaf vandaag verblijven voor het eerst sinds eind oktober opnieuw jeugdgroepen in de Vlaamse jeugdverblijfcentra. Eerst is het de beurt aan de scholen: enkele tienduizenden kinderen kunnen in juni opnieuw op bos- of zeeklas gaan. Vanaf eind juni worden dan de zomerkampen van de jeugdverenigingen verwelkomd.

De kinderen en hun begeleiders hebben hier maandenlang naar uitgekeken. "Het psychisch welzijn van de jeugd kwam niet steeds op de eerste plaats tijdens de coronapandemie, we zijn blij dat er nu eindelijk opnieuw perspectief is voor de meerdaagse jeugdactiviteiten”, zegt Frederik Vercammen van Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT), het steunpunt van de 700 Vlaamse jeugdverblijfcentra en kampeerterreinen. "Maar ook bij uitbaters van jeugdverblijfcentra is de opluchting groot. Zij zijn niet alleen tevreden dat er weer financiële middelen binnenkomen na zeven maanden leegstand, er zit ook een emotionele kant aan dit verhaal: we zijn immers een sector van idealisten. Uitbaters hebben het geluid van spelende en lachende kinderen veel te lang moeten missen."

Toch zal de heropstart nog niet op volle capaciteit zijn. Een aantal scholen hadden er niet meer op gerekend dat hun uitstap dit schooljaar nog kon doorgaan en hebben hun verblijf al een tijd geleden geannuleerd. Vlaams minister van onderwijs Weyts kon het groen licht voor de maand juni immers pas eind april geven, na de zogeheten paaspauze. “Tegelijk zien we bij veel leerkrachten een aanstekelijk enthousiasme om hun verblijf in juni toch te realiseren binnen dit korte tijdsbestek”, aldus Vercammen. “Sommige scholen hebben hun geannuleerd verblijf van april of mei zelfs verplaatst naar juni. Uiteindelijk zullen we in Vlaanderen deze maand toch nog ongeveer 50 000 overnachtingen door schoolkinderen kunnen laten plaatsvinden.”

De kampzomer belooft dan weer wel de normale drukte te kennen. Centrum voor Jeugdtoerisme: “Een annulatie van de zomerkampen heeft nooit op tafel gelegen, dus op dat vlak zijn we niet geconfronteerd geweest met annulaties. Vlaams minister van jeugd Dalle en de koepels van het jeugdwerk hebben hier ook steeds uitstekend over gecommuniceerd. Enkel rond de buitenlandse kampen blijft er vandaag nog onduidelijkheid. Misschien zullen sommige buitenlandse groepen hun verblijf in Vlaanderen moeten opzeggen, maar omgekeerd zijn er ook Vlaamse jeugdgroepen die het zekere voor het onzekere nemen en hun buitenlands kamp vervangen door een binnenlands verblijf. Ook hen proberen we momenteel zo goed mogelijk te helpen.”

De verblijven van de komende weken zullen uiteraard nog moeten rekening houden met een aantal beperkingen omwille van corona. Zo moeten de scholen in juni hun verblijf organiseren per klasgroep. In de kampzomer wordt dan gewerkt met bubbels van maximum 100 personen, vanaf 30 juli wordt dit opgetrokken naar maximum 200 personen. “Voor de scholen werkten we samen met de onderwijskoepels een aantal concrete richtlijnen uit voor een coronaproof schooluitstap”, legt Vercammen uit. “Voor de kampzomer hebben we ons protocol voor de uitbaters afgestemd op de zomerregels, uitgevaardigd door minister Dalle en De Ambrassade. Heel wat uitbaters voorzien extra toiletten of kampeergrond om de werking in bubbels mogelijk te maken. Ondertussen bekijken we ook wat mogelijk is de komende weken voor volwassenenverenigingen en vriendengroepen, daar hopen we snel duidelijkheid over te hebben. In de hoop dat we dan vanaf september echt naar het normale leven kunnen terugkeren, ook voor onze buitenlandse gasten.”

Heeft de jeugdverblijfsector deze crisis dan kunnen overleven? “Met het voorjaar van 2020 erbij gaat het over bijna een jaar leegstand in totaal. Zeker voor jeugdverblijfcentra met personeel is dit een heel zware periode geweest. Uiteraard hebben heel wat jeugdverblijfcentra financiële verliezen geleden. Maar de grootste schokken heeft men kunnen opvangen door de Vlaamse noodsteun voor de jeugdverblijfcentra. Daar zijn we de Vlaamse regering heel erkentelijk voor. Deze steun heeft de uitbaters ook in staat gesteld om de jeugdgroepen steeds correct te kunnen terugbetalen. Samen kijken we nu hoopvol naar de toekomst.”

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK