Home » Nieuws » Scholen welkom vanaf 31 mei

Scholen welkom vanaf 31 mei

Vanaf maandag 31 mei kan er weer overnacht worden door scholen. De komende dagen overleggen we verder met het onderwijsveld over een aantal modaliteiten. Wat we vandaag al weten, lees je hieronder.

 

Was er oorspronkelijk geen sprake van 1 juni?

Klopt, voor nieuwe boekingen blijft dit ook de regel. Maar bestaande boekingen die stonden gepland vanaf maandag 31 mei, hoeven niet verplaatst te worden. Maar het is verwarrend, ook omdat de overheid enkel de datum van 1 juni officieel wil communiceren.

 

Waarom wordt aangeraden om zo laat mogelijk in juni te organiseren?

De virologen verwachten dat de situatie in de tweede helft van juni een stuk beter zal zijn dan begin juni. Eventuele nieuwe boekingen worden daarom bij voorkeur op het einde van de maand gepland. Met bestaande boekingen schuiven is uiteraard minder evident. Het is wel zo dat de te nemen maatregelen mogelijks tegen het einde van de maand iets soepeler kunnen gehanteerd worden dan begin juni.

 

Welke leeftijden kunnen op uitstap gaan?

De versoepeling geldt zowel voor lager als secundair onderwijs. In de feiten zal het vooral over lager onderwijs gaan, maar na de examenperiode zijn er toch nog een beperkt aantal secundaire scholen die iets plannen.

 

Wordt er in bubbels gewerkt?

Ja, men spreekt over klasbubbels. Dit wordt de komende dagen verder concreet gemaakt.

Dit zal in grote lijnen vergelijkbaar zijn met de manier van werken tijdens de kampzomer, maar dus wel met kleinere bubbels. Dit zal er helaas voor zorgen dat de maximumcapaciteit van sommige jeugdverblijfcentra niet zal kunnen benut worden.

 

Wat met het vervoer?

Indien mogelijk wordt de fiets verkozen. Het inleggen van bussen is ook een mogelijkheid, maar dit moet per klasbubbel gebeuren. Of onder bepaalde voorwaarden verschillende klasbubbels een bus kunnen delen, bekijken we de komende dagen. Het gebruik van het openbaar vervoer is verboden.

 

Is een risicoanalyse door de school nodig?

Ja, dit blijft verplicht. De preventieadviseur van de school moet een risicoanalyse opstellen die betrekking heeft op de meerdaagse uitstap. Vorig jaar hebben we voor september-oktober richtlijnen opgesteld. De komende dagen zullen we deze richtlijnen actualiseren, opnieuw in overleg met de onderwijskoepels. Deze richtlijnen kunnen dan dienen als leidraad voor deze risicoanalyse.

 

Wat met Waalse en Brusselse scholen?

Daar is nog geen beslissing over genomen. Wellicht zal daar de komende dagen wel duidelijkheid over komen.

 

Wat met buitenlandse scholen?

Vlaamse scholen mogen dit schooljaar niet meer naar het buitenland. Of buitenlandse scholen naar Vlaanderen mogen komen in juni en indien ja onder welke voorwaarden, is nog niet duidelijk. We zoeken dit zo snel mogelijk uit.

 

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK