Home » Nieuws » Uitbraak coronavirus - boodschap aan de minister van toerisme

Boodschap aan de minister van toerisme

CJT had een videocall met minister van toerisme Demir en we formuleerden volgende boodschap:

  • Dank voor de snelle communicatie, bij het begin van de coronacrisis, over het steunpakket van 5 miljoen euro voor jeugdtoerisme en sociaal toerisme.
  • Algemene maatregelen, zoals tijdelijke werkloosheid en hinderpremie, zijn enkel toegankelijk voor de grotere jeugdverblijfcentra die met personeel werken. Het is zo dat in onze sector meer dan 80 % van de jeugdverblijfcentra draaien op vrijwilligers, zij kunnen dus niet kosten besparen of tegemoetkomingen ontvangen.
  • Bovendien geldt voor alle jeugdverblijfcentra dat de voorbije jaren weinig reserves zijn opgebouwd. Enerzijds omdat lage prijzen worden gehanteerd in functie van de doelgroep jeugd, anderzijds omdat Vlaamse decreten de opbouw van reserves inperken. Daar dreigen we nu het slachtoffer van te worden.
  • We hebben de schade berekend van half maart tot eind mei: dit gaat over een omzetverlies van ongeveer 13 miljoen euro. Als we hier alle maatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, hinderpremie, minder uitgaves aan voedsel e.d. van aftrekken, blijft er een gat over van 6 miljoen euro. Dat lijkt, in vergelijking met andere sectoren, over een relatief klein bedrag te gaan, maar voor een sector zonder reserves is dat een ramp. Er dreigt echt een bloedbad.
  • Daarom dringen we aan op een snelle uitbetaling van de beloofde financiële steun. We bekijken de modaliteiten hiervan graag met de minister en Toerisme Vlaanderen.
  • Wat met de nabije toekomst? We weten nu reeds dat scholen tot 30 juni moeten thuis blijven. Jeugdwerk valt sowieso stil vanaf half mei. Dus in de feiten gaan we al uit van minstens drie en een halve maand leegstand. En vervolgens is het bang afwachten voor de zomer.
  • Een heropstart van de kampenzomer is bijzonder belangrijk. We willen dat natuurlijk doen, rekening houdende met de volksgezondheid. Maar in dat verband zijn we hoopvol, want uit buitenlandse onderzoeken komt naar voren dat kinderen nauwelijks het virus doorgeven. We beseffen uiteraard dat we een aantal flankerende maatregelen zullen moeten nemen. Minister van jeugd Dalle heeft vorige week het initiatief genomen om de jeugdsector samen te brengen met Marc Van Ranst, binnen de “expertengroep voor de exitstrategie” verantwoordelijk voor vrije tijd. Momenteel worden cijfers verzameld over de zomerkampen en wordt ook nagedacht over mogelijke voorzorgmaatregelen. Dat moet uiteindelijk uitmonden in een aantal protocollen, zowel voor de jeugdverblijfcentra als voor de verblijvende groepen.
  • We roepen alle jeugdgroepen op om in tussentijd de voorbereiding van de kampen verder te zetten. Om nu al een beslissing te nemen over het al dan niet kunnen plaatsvinden van de zomerkampen, is het nog te vroeg, we mikken op een beslissing in de tweede helft van mei.
© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK