Opvang vluchtelingen

Sinds enkele maanden is het aantal asielaanvragen in België opnieuw in stijgende lijn.

Daarom is Fedasil op korte termijn op zoek naar extra opvangplaatsen voor vluchtelingen. Aangezien de winterperiode traditioneel een kalme periode is voor de meeste jeugdverblijfcentra, wordt ook in onze richting gekeken.

Aan welke eisen moet een tijdelijk asielcentrum voldoen?
- Minimum 100 slaapplaatsen
- Aanwezigheid van sanitair (toiletten, douches) en keuken
- Minimum 3 maanden aansluitend beschikbaar
- Nabijheid van openbaar vervoer (trein of bus)
- Geen zonevreemde ligging: jeugdverblijfcentra gelegen in woonzone of zone voor recreatie voldoen aan deze eis.

Wat maaltijden, onderhoud, beddengoed e.d. betreft, is alles bespreekbaar, afhankelijk van de mogelijkheden van het jeugdverblijfcentrum.

Ook ruimte voor het plaatsen van containers kan nuttig zijn. In dat geval is een stuk verharde ondergrond nodig, met aansluitingen voor water, elektriciteit en riolering.

Wat biedt Fedasil?
- Fedasil vergoedt de huur van het jeugdverblijfcentrum.
- Fedasil voorziet een omboekpremie (in geval een beperkt aantal jeugdgroepen die geboekt hebben, moet verplaatst worden naar een ander jeugdverblijfcentrum).
- Fedasil verzorgt contacten vooraf met de gemeente en de buurt.
- Fedasil staat in voor de omkadering (sociaal, medisch …) van de asielzoekers. Dit gebeurt via eigen diensten of via partners (bijvoorbeeld Rode Kruis of Caritas).
- Fedasil garandeert dat het jeugdverblijfcentrum wordt achtergelaten in de staat zoals het verkregen werd, en dit op de afgesproken datum. Als er schade is, dan wordt deze vergoed.

Met Toerisme Vlaanderen werden afspraken gemaakt dat een dergelijke tijdelijke opvang geen gevolgen heeft voor de erkenning van het jeugdverblijfcentrum.

Nog goed om weten: tijdens de vorige asielcrisis (2015-2016) vingen een aantal jeugdverblijfcentra vluchtelingen op. Hun ervaringen waren overwegend positief.

Mocht jouw jeudverblijfcentrum kunnen helpen bij de (tijdelijke) opvang van vluchtelingen of heb je nog een aantal vragen, dan kan je contact opnemen met plaatsen@fedasil.be of via gsm (0499/626638)

© 2022 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK