Home » Thema's » Infrastructuur » Gebouw » Bouwen en verbouwen

Bouwen en verbouwen

Info, Tips en Tricks

Het jeugdwerk heeft een heel interessante website uitgewerkt. De informatie is op maat geschreven van jeugdlokalen waar gebouwd of verbouwd wordt, maar zowat alle informatie is ook van toepassing op jeugdverblijfcentra. Wil je nog meer tips, snuister dan zeker in de reeks gerelateerde publicaties onderaan deze pagina. 

Inhoudingsplicht voor sociale en fiscale schulden van aannemers

Sinds 1 januari 2008 geldt een inhoudingsplicht voor "sociale schulden". Dit houdt in dat je als opdrachtgever zelf hoofdelijk aansprakelijk wordt als de aannemer schulden heeft bij de RSZ. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat je bij de betaling van elke factuur 35 % van de factuur (excl. btw) afhoudt en rechtsteeks doorstort aan de RSZ.

Deze verplichting geldt niet voor natuurlijke personen die werken laten uitvoeren voor private doeleinden. Vzw's vallen hier dus zeker onder, maar voor particuliere uitbaters is er onduidelijkheid. In hoeverre is het uitbaten van een jeugdverblijf een private aangelegenheid? Voor de zekerheid raden we toch iedereen aan om na te gaan of de aannemer sociale schulden heeft. Sowieso kan het geen kwaad om de financiële toestand van de aannemer na te kijken alvorens je hem een opdracht toevertrouwt.

Sinds 1 januari 2009 geldt een soortgelijke reglementering voor "fiscale schulden". In dat geval moet je 15 % van de factuur (excl. btw) afhouden.

Gegevens over aannemers kan je opvragen via de portaalwebsite van de Sociale Zekerheid (doorklikken in de rechterkolom).

Terug naar Gebouw

Vragen over het gebouw? Neem contact op met CJT Ondersteuning!

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK