Home » Thema's » Uitbating » Administratie » Auteursrechten

Auteursrechten

SABAM en billijke vergoeding

Wanneer er muziek wordt gespeeld, dan moeten meestal twee bijdragen worden betaald: een bijdrage aan SABAM die bedoeld is voor de tekstschrijvers en componisten en de billijke vergoeding voor uitvoerende artiesten en producenten. Leden van de Horecafederatie krijgen wel 10 % korting op de SABAM-factuur en dit tot maximum 45,78 euro. Opgelet, de korting geldt niet voor de billijke vergoeding.

De auteursrechten worden meestal in verband gebracht met muziek, toch beschermt het auteursrecht ook bijvoorbeeld schilders, schrijvers en fotografen.

Geldt het auteursrecht voor jeugdverblijven?

Wanneer muziek zomaar voor elke groep speelt, dan moet je als uitbater SABAM én billijke vergoeding betalen. Wanneer de muziek pas op aanvraag of tegen kostprijs wordt aangeboden, wijzigt de situatie. In principe kan je stellen dat het dan de taak van de groep zelf is om de diverse beheersvennootschappen op de hoogte te stellen en, indien nodig, een vergoeding te betalen. Wil je als uitbater op zeker spelen en geen SABAM of billijke vergoeding betalen, dan bied je geen muziek aan en laat je de groepen dit zelf meebrengen.

Geldt het auteursrecht voor de werkplaats?

In principe kan muziek in de werkplaats gespeeld worden zonder hiervoor SABAM en/of billijke vergoeding te betalen, maar enkel op voorwaarde dat er een beperkte en vaste personeelsploeg werkt.

 

Terug naar Administratie

Vragen over administratie? Neem contact op met CJT Ondersteuning!

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK