Brandveiligheidsnormen

Het logiesdecreet voorziet (minstens) tot eind 2025 overgangsbepalingen op vlak van brandveiligheid voor jeugdverblijven die erkend waren onder het decreet 'toerisme voor allen'.
Voor jeugdverblijven die niet (meer) van de overgangsbepalingen kunnen genieten, zijn de nieuwe normen van het logiesdecreet van toepassing. Heel wat uitbaters moeten dus actie ondernemen om hun brandveiligheidsattest te vernieuwen en zo de erkenning als jeugdverblijf te behouden. Een overzicht …  

Stappenplan

1. Indien meer dan 12 slaapplaatsen: contacteer de burgemeester voor een controlebezoek van de brandweer. (indien maximum 12 slaapplaatsen: lees hieronder verder onder welke categorie je valt - de controle gebeurt dan mogelijks door een private keuringsinstantie)

2. Wees aanwezig bij het controlebezoek door de brandweer en dring aan op een snelle aflevering van het brandweerverslag, op basis van de normen in het logiesdecreet. Als er geen opmerkingen zijn en het gebouw voldoet aan de nieuwe brandveiligheidsnormen, zal de burgemeester het ondertekende attest doorsturen naar Toerisme Vlaanderen. Indien er wel opmerkingen zijn, gaat het stappenplan hieronder verder.

3. Bekijk welke werken nodig zijn om te voldoen aan de opmerkingen van de brandweer. Bekijk wat je zelf kan doen en vraag indien nodig offertes op.

4. Check of de brandveiligheidswerken kunnen gesubsidieerd worden via de logiessubsidie via Toerisme Vlaanderen.

5. Als alle opmerkingen zijn weggewerkt, kan je een nieuw controlebezoek vragen. Als het gebouw deze keer wel voldoet aan de nieuwe brandveiligheidsnormen, zal de burgemeester het ondertekende attest doorsturen naar Toerisme Vlaanderen.

Het volledige stappenplan doorlopen kan soms langer dan een jaar duren. Begin er dus op tijd aan!

Onduidelijkheid na het lezen van alle beschikbare info? Aarzel niet om CJT te contacteren!

Verschillende categorieën

Elk aangemeld verblijf moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnomen en beschikken over een positief brandveiligheidsattest. De specifieke brandveiligheidsnormen hangen af van het aantal verhuureenheden en de capaciteit.

Voor jeugdverblijven komt het aantal verhuureenheden overeen met het aantal afzonderlijk te huren kamers, ruimtes of eenheden van het logies. Het aantal slaapplaatsen is het aantal personen dat in totaal kan overnachten, dit zowel in het gebouw als eventueel buiten het gebouw als men er voor kiest om deze tentenplaatsen ook te laten erkennen. 

Op basis van het aantal verhuureenheden en slaapplaatsen worden jeugdverblijven onderverdeeld in 4 categorieën waarvan de verplichtingen verschillen:

Jeugdverblijven tot en met 3 verhuureenheden én met maximum 9 slaapplaatsen:
  • moeten voldoen aan de brandveiligheidsnormen uit bijlage 2 
  • moeten een aanvraag indienen via een erkende keuringsinstantie aangeduid door Toerisme Vlaanderen
Jeugdverblijven bestaande uit 1 verhuureenheid met maximum 12 slaapplaatsen die geen deel uitmaken van een groter bouwgeheel waarin andere logies of functies voorkomen:
  • moeten voldoen aan de brandveiligheidsnormen uit bijlage 2 
  • moeten een aanvraag indienen via een erkende keuringsinstantie aangeduid door Toerisme Vlaanderen
Jeugdverblijven met minder dan 4 verhuureenheden én met 10 tot 12 slaapplaatsen of met 4 of 5 verhuureenheden en met maximum 12 slaapplaatsen:
  • moeten voldoen aan de brandveiligheidsnormen uit bijlage 2/1
  • moeten het brandveiligheidsattest aanvragen via de burgemeester (soms kan dit aangevraagd worden via een e-loket, indien niet gebruik je best dit aanvraagformulier
Jeugdverblijven met méér dan 5 verhuureenheden of met méér dan 12 slaapplaatsen:
  • moeten voldoen aan de brandveiligheidsnormen uit bijlage 3
  • moeten het brandveiligheidsattest aanvragen via de burgemeester (soms kan dit aangevraagd worden via een e-loket, indien niet gebruik je best dit aanvraagformulier


De overgrote meerderheid van de jeugdverblijven valt onder de laatste categorie en dus in bijlage 3 van het logiesdecreet, daarbij wordt in bijlage 3 een onderscheid gemaakt tussen 'bestaande' en 'nieuwe' gebouwen, dit op basis van de datum van de bouwaanvraag. 

De hoogte van een gebouw is “gelijk aan de afstand tussen het hoogste afgewerkte vloerpeil van de hoogste bouwlaag en het laagste peil van de weg die brandweerwagens kunnen gebruiken”. Lage gebouwen hebben een hoogte lager dan 10 meter, middelhoge gebouwen een hoogte tussen 10 en 25 meter en hoge gebouwen hebben een hoogte van meer dan 25 meter.

Gebouw (*)

Laag

Middelhoog

(*) Jeugdverblijven met maximum 12 slaapplaatsen moeten aan andere brandveiligheidsnormen voldoen. Zie hierboven.

Tentengrond

Keuze maken tussen of combinatie maken van:

  • Erkend (niet verplicht, maar kan nuttig zijn in functie van de werkingssubsidie): zie logiesdecreet => voldoende sanitair + afstandsregels respecteren i.f.v. brandveiligheid
  • Niet erkend: zie logiesdecreet artikel 3 (max. 75 dagen per jaar verhuur)

Belangrijk: de beperkte brandveiligheidsnormen voor tentplaatsen staan beschreven in bijlage 3, hoofdstuk 2, afdeling 2. Dus NIET in bijlage 4, die betrekking heeft op terreingebonden logies zoals campings.

Nog vragen?

  • Bekijk zeker HuisWerk 70 met daarin ons dossier brandveiligheid
  • Check ook antwoorden op veelgestelde vragen op onze website
  • Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je een volledig overzicht van alle decretale bepalingen. 
  • Vind je geen antwoord op je vraag, contacteer ons en we bekijken samen (telefonisch, via mail of ter plaatse) jouw situatie.
© 2025 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be