Filters tonen

Zoeken

Wandelen en fietsen

De meerderheid van de groepen koppelt een verblijf aan een kennismaking met de omgeving. Wandelen en/of fietsen staat daarom bij vele bezoekende groepen op het programma. Als uitbater van een jeugdverblijfcentrum kan je daarop inspelen door de bezoekende groepen op weg te helpen. Dit kan door zelf een aanbod uit te werken of op zoek te gaan naar reeds bestaande initiatieven.

De meest eenvoudige manier is het ter beschikking stellen van (geplastificeerde) stafkaarten (te bestellen op www.ngi.be of in de betere winkels) waarmee groepen, op eigen houtje, tochten kunnen maken.
Wil je als uitbater zelf de handen uit de mouwen steken, dan kan je verschillende tochten uitwerken. Omdat het lopen langs verharde wegen niet aantrekkelijk en soms gevaarlijk is, kan je een veldwegel verkiezen. Dit kan zonder probleem als deze binnenwegel ook op kaart staat. Met binnenwegels die niet op kaart staan, moet je voorzichtig zijn: meestal zijn deze bedoeld om erosie tegen te gaan en dus niet geschikt voor grote groepen wandelaars. Voor bosklassen kan je zelfs verder gaan en een bundel samenstellen met diverse educatieve tochten zoals een paddestoelenwandeling (met gids?) of een kabouterpad.
Bepaalde tochten vragen ook het nodige materiaal: een oriëntatieloop kan niet zonder enkele kompassen en een veilige nachtwandeling vraagt een set veiligheidsvestjes. Materiaal dat je eventueel kan verhuren of in bruikleen geven.

De wijde omgeving verkennen met de fiets is een andere mogelijkheid. Heel wat uitgestippelde tochten vind je op www.fietsroute.org, maar je kan uiteraard opnieuw gebruik maken van je creativiteit. Alleen is het niet altijd eenvoudig om het vervoer van de fietsen georganiseerd te krijgen, zeker als grote groep. Fietsen ter plaatse aanbieden zou een goede oplossing kunnen zijn, maar is toch niet evident: als uitbater is het een behoorlijke investering en bovendien ben je ook permanent verantwoordelijk voor de goede staat van de fietsen. Afspraken maken met een verhuurfirma in de buurt kan daarom een dankbaar alternatief zijn.

Een koffertje vol

Beschik je over sportmateriaal, dan zal je merken dat daarvan dankbaar gebruik wordt gemaakt. Daarom investeren bepaalde jeugdverblijfcentra bewust in een sportkoffer en gebruiken ze dit actief in hun promotie. Zo’n koffer hoeft zelfs niet duur te zijn en kan daarenboven jaarlijks worden aangevuld. Een frisbee, een voetbal, een volleybal, een springtouw en een koord voor touwtrekken kunnen de sportkoffer al aardig vullen.
Een tweede soort koffer kan een koffer voor binnenhuisactiviteiten zijn. Stop daarin gezelschapspelen voor grote en kleine groepen, maar ook voor de diverse leeftijdsgroepen, vul aan met circusmateriaal, verkleedkledij en enkele strips en je hebt een uniek aanbod voor de verblijvende groep. Nadeel van kleinere onderdelen is wel dat het meer tijd vraagt om te controleren of alles nog volledig is.

Kan je in je jeugdverblijfcentrum een aparte ruimte voorzien voor het inrichten van een speelzaal, dan heb je uiteraard nog meer mogelijkheden. Denken we hierbij aan de vele volksspelen: een kegelspel, een sjoelbak, een toptafel, een trou madam of een pierbol. Ook met een oude biljart, voetbaltafel of tafeltennistafel zal je “scoren”.

Inrichting van het terrein

Het terrein rond het jeugdverblijfcentrum kan enkele vaste bestemmingen krijgen. Het meest voor de hand liggend is de aanwezigheid van één of meerdere sportterreinen met een voetbalgoal, een basketbalring en/of een volleybalnet. Dit zorgt ongetwijfeld voor het nodige sportplezier, zeker als dit gecombineerd wordt met de sportkoffer. Voor de avonturiers onder de bezoekers is dan weer een touwenparcours of klimmuur met het nodige klimmateriaal leuk meegenomen. Let wel, hier zal je moeten voldoen aan de reglementering op de speeltoestellen en moet je een gebrevetteerd begeleider vragen. Heb je onvoldoende buitenruimte, dan kan je kiezen voor een levensgroot schaakspel op het binnenplein. En een kampvuurkring waar het ’s avonds aangenaam toeven is, is eigenlijk een must voor iedereen die in de zomer jeugdbewegingen ontvangt.

Een nieuwe trend bij jeugdgroepen is het meebrengen van reuzentrampolines of verplaatsbare zwembaden. Als uitbater kan je op deze trend inspelen door zelf te voorzien in die moderne ontspanningsvormen of je kan de bezoekende groepen alternatieven aanbieden. Bepaalde volksspelen voor buiten kunnen minstens even plezant zijn. Een kegelspel of enkele skilatten zijn maar enkele voorbeelden. Verkies je toch mee te stappen in de nieuwe trends, bekijk dan zeker de daaraan verbonden kostprijs. Zo zal het vullen van je zwembad ook een invloed hebben op je waterfactuur.

Toneel

Vormingen rond expressie, het brengen van een kampthema aan de hand van een toneel of het presenteren van een quiz krijgen een extra dimensie vanop een podium. Als je daarbij nog extra sfeer kan creëren door een mooi decor, wat muziek en sfeerlicht, dan kan het niet meer stuk. Daarom is het verzamelen van oude meubelen, het plaatsen van een verplaatsbaar podium of de nodige randinfrastructuur een bijkomende troef van je huis.
Het grote nadeel van de meer technische randinfrastructuur is echter de hoge kostprijs en de steeds evoluerende markt. Wil je toch iets voorzien, dan kan je ervoor kiezen enkel een doekenset, wat kleurenspots en een muziekdrager aan te schaffen.

Werken met animatoren

Binnen je centrum kunnen verschillende programma’s uitgewerkt worden die dan kunnen aangeboden worden aan verblijvende groepen. Dit kan gebeuren door eigen mensen (vrijwilligers of personeel), maar ook door externen (bijv. plaatselijke gids).
Het uitwerken van een volledig programma vind je zelden terug bij jeugdverblijven die zich richten naar de klassieke jeugdverenigingen. Het jeugdwerk brengt immers zelf zijn begeleiders en animatoren mee. Anders is het echter voor jeugdverblijfcentra die veel scholen over de vloer krijgen. Dit kan zowel gaan over het aanbieden van een avondactiviteit (bijv. karaokeavond of muziekgroepje) als over het ter beschikking stellen van een volledig uitgewerkt midweekprogramma.
Ook hier kan je groepen verder helpen door contactgegevens van educatieve diensten of animatoren door te spelen. In sommige gevallen kan je zo’n dienst ook gebruiken in je promotie naar groepen toe.

De zorg voor materiaal

Wanneer er voorzien wordt in animatie(middelen), moet je rekening houden met de manier waarop dit alles moet worden georganiseerd. Bied je het gratis aan, vraag je een waarborg of huurprijs of dient de groep het aan te schaffen tegen aankoop- of aanmaakprijs?
Een keuze van animatie(middelen) is niet enkel afhankelijk van het financiële plaatje, maar ook van de nazorg. Wie animatiemiddelen aankoopt, zoals een sportkoffer, wil dat daarvoor zorg wordt gedragen, en terecht, maar vroeg of laat gaat er toch iets stuk. Daarom kijk je bij de aankoop van animatiemateriaal best naar de duurzaamheid van het materiaal en naar je eigen mogelijkheden om het materiaal op een goede manier te onderhouden en controleren. Dit kan bijvoorbeeld door bij elk animatiemiddel een duidelijke handleiding en inventaris toe te voegen.

In bepaalde gevallen draag je als uitbater ook een verantwoordelijkheid. We haalden het reeds aan bij het verhuren van fietsen: deze dienen te voldoen aan de wettelijke eisen wanneer je ze uitleent. Het spreekt dus voor zich dat er telkens een grondige controle zal moeten gebeuren bij aankomst of vertrek van de groep. Tot slot is het ook aan te raden je verzekeringsmakelaar te contacteren met de vraag of het aanbieden van animatiemiddelen wel voldoende verzekerd is.
Kortom, animatiemiddelen brengen, naast de kost, sowieso ook extra werk met zich mee.

Geen activiteiten gevonden...

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be