Samenaankoop branddetectiecentrale

Sinds 1 januari 2023 vallen jeugdverblijven onder het logiesdecreet. Op vlak van brandveiligheid heeft dat enkele gevolgen. Zo moeten heel wat uitbaters de komende jaren investeren in automatische branddetectie. CJT biedt met een samenaankoop branddetectie graag ondersteuning.

Het proces

Uit de bedrijvengids van fireforum werden in 2023 zes bedrijven geselecteerd die zowel branddetectiecentrales als andere toebehoren (brandblussers, branddekens, noodverlichting ...) aanbieden in heel Vlaanderen. Die bedrijven werden vervolgens via mail aangeschreven en/of telefonisch gecontacteerd met de vraag of er interesse was in een samenaankoop branddetectiecentrales. Drie bedrijven reageerden positief.

De vertegenwoordigers van de drie bedrijven werden uitgenodigd voor een verkennend gesprek en gevraagd naar offertes. Het resultaat van dit werk werd voorgelegd aan een werkgroep bestaande uit vijf uitbaters en CJT. 

De werkgroep koos unaniem voor het bedrijf Medofire. Volgende argumenten gaven daarbij de doorslag:
- een correcte prijs
- ruim aanbod
- goede referenties (opgevraagd bij drie jeugdverblijven)
- een totaalpakket (risicoanalyse, keuring ...)
- FiSQ gecertificeerd bedrijf

Soorten branddetectiecentrales

In het aanbod van Medofire zitten vier types branddetectiecentrales.

Even wat toelichting: branddetectiecentrales worden onderverdeeld in twee categorieën, nl. conventionele en adresseerbare branddetectiecentrales. Bij conventionele branddetectiecentrales wordt brand gedetecteerd, maar kan de exacte locatie van de brand niet worden vastgesteld, wat wel kan bij een adresseerbare branddetectiecentrale. Wie kiest voor een draadloos of hybride systeem, kiest automatisch voor een adresseerbare centrale.

Hieronder zetten we de voor- en nadelen van de diverse branddetectiecentrales op een rijtje.

Conventioneel

- De goedkoopste keuze in kleine en middelgrote jeugdverblijven
- Bevat extra elementen zoals ledlampen om de locatie van brand te signaleren
- Omdat (fout)meldingen minder gemakkelijk te localiseren zijn, kunnen herstellingen in vergelijking met een adresseerbare centrale duurder zijn.  
- Conventionele centrales volstaan in jeugdverblijven met één compartiment.

Adresseerbaar

- Duurder dan een conventionele centrale in kleine en middelgrote jeugdverblijven
- Omdat (fout)meldingen gemakkelijk te localiseren zijn, kunnen herstellingen snel en goedkoop uitgevoerd worden.
- Via een app op de smartphone kan de branddetectiecentrale aangestuurd worden.
- Adresseerbare centrales worden geadviseerd als het verblijf bestaat uit meerdere compartimenten en/of als verborgen ruimtes aanwezig zijn.

Draadloos

- Wellicht duurste keuze in aankoop. Eventuele uitzondering: voor grotere en complexe infrastructuur kan de totale kostprijs van een draadloze brandetectiecentrale lager zijn omdat er minder materiaal (minder kabels) en arbeidstijd (plaatsen van kabels) aangerekend zal worden.
- Door het vervangen van batterijen e.d. loopt de prijs van het onderhoud op termijn op. 

Hybride

- Is een combinatie van een adresseerbare (met bekabeling) en een draadloze branddetectiecentrale.
- Kan zinvol zijn in complexe gebouwen of op een domein met meerdere gebouwen waarbij de onderlinge afstand beperkt is. 
 

Extra's bij de branddetectiecentrale

Technische informatie

De conventionele en adresseerbare branddetectiecentrale is van het merk Detnov. De draadloze centrale is van het merk Smart Cell. De hybride is van het merk Teletek. Zoals het logiesdecreet voorschrijft, voldoen de centrales aan de norm S21-100-1 en gebeurt de plaatsing volgens de norm S21-100-2. Uit praktische overwegingen kiest Medofire standaard voor een batterij met een autonomie van 24 uur. 

De risicoanalyse

Voorafgaand aan het plaatsen van een branddetectiecentrale moet een risicoanalyse opgesteld worden. De keuze van branddetectiecentrale en het aantal en type toestellen (bv. melders, drukknoppen e.d.) worden immers bepaald door het brandrisico.

Het opstellen van zo'n risicoanalyse gebeurt best vanuit een wisselwerking tussen uitbater en studiebureau of installateur, waarbij de uitbater het laatste woord heeft. Wie intekent op de samenaankoop, ontvangt hiervoor een sjabloon, wat tijdsbesparend en kostenbesparend werkt. Informatie van toepassing op elk jeugdverblijf werd reeds ingevuld, als uitbater vul je enkel de verblijfspecifieke informatie aan. Tot slot vervolledigt de installateur het formulier met de technische informatie van de installatie.

Doormelding

Doormelding is niet verplicht tenzij
- het anders vermeld staat in het logiesdecreet (zie verder)
- blijkt uit de risicoanalyse dat het toch noodzakelijk is
- je kiest voor een batterij met een autonomie van 72 uur

Als er geen doormelding voorzien wordt, is het uiteraard wel belangrijk dat bij brand de procedure van de risicoanalyse correct gevolgd wordt. 

Wanneer is doormelding volgens het logiesdecreet verplicht?
- Indien de begrenzing van de verhuureenheden bestaat uit brandbare materialen.
- Indien de begrenzing van de compartimenten bestaat uit brandbare materialen.
- Indien de binnenwanden van de evacuatiewegen op de gelijkvloers of eerste verdieping van een laag gebouw bestaan uit brandbare materialen.
- Als de eisen m.b.t. de plafondbekleding en de wandbekleding op het traject tussen de verhuureenheid en toegangsdeur niet behaald worden (enkel van toepassing bij meerdere verhuureenheden).

Voor doormelding kan gekozen worden tussen vijf configuraties, dit volgens de risico's en noden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 
- Geen doormelding of doormelding zonder overwaking van de doormeldapparatuur en zonder ontvangstbevestiging.
- Manuale doormelding (bijvoorbeeld via de telefoon)
- Drie soorten automatische doormelding 
Kort samengevat: het doormelden van een alarm kan zowel naar de uitbater als naar een externe meldkamer. Aan een externe meldkamer hangt echter wel een abonnementskost vast. 

Plaatsing, indienststelling en keuring

Medofire staat in voor het plaatsen, de indienststelling en de keuring van de branddetectiecentrale. Wil je de bekabeling van de branddetectiecentrale zelf plaatsen, dan kan dat in samenspraak met en op basis van aanwijzingen van Medofire. Hiermee bespaar je op de kosten van de arbeidstijd. Blijkt echter bij de indienststelling dat de bekabeling van de installatie niet volgens de regels is geplaatst, worden de extra kosten voor de aanpassingen aangerekend. Na de indienststelling stelt Medofire een onafhankelijke keuringsinstantie aan die zal instaan voor het attest. De factuur van de keuring zit verrekend in de offerte. 

Btw

Jeugdverblijven die exclusief werken in de formule zelfkook en met een infrastructuur ouder dan 10 jaar komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6 %. Uitzondering op die regel zijn jeugdverblijven die andere functies hebben die niet onder de vrjistelling vallen, zoals jeugdlokalen: zij betalen 21 % btw. Zie ook onze pagina over btw en jeugdtoerisme. Controleer bij de offerte of de btw correct werd opgegeven. Het corrigeren van de btw bij de facturatie kan leiden tot extra administratiekosten.

Let wel: wie de bekabeling van de branddetectiecentrale zelf plaatst, verliest het verlaagd btw tarief op de materiaalkost van de kabels. 

Intekenen

Wie vorig jaar een offerte kreeg van Medofire moet geen nieuwe offerte aanvragen. De offerteprijs blijft namelijk gelden, ook al is de vervaldatum verstreken.

Heb je nog geen offerte, dan kan je intekenen op de samenaankoop via dit formulier. Na inschrijving ontvang je via mail een sjabloon waarmee je jouw deel van de risicoanalyse kan opstellen. De risicoanalyse mail je vervolgens door naar info@cjt.be samen met de grondplannen van het verblijf (inclusief afmetingen) en eventueel enkele foto's (in het bijzonder van de plafonds). Vermeld in de mail ook duidelijk de naam van het jeugdverblijf of de vereniging zodat we dit gemakkelijk kunnen koppelen aan het aanvraagformulier.

Alle informatie wordt door CJT gebundeld en bezorgd aan Medofire. Zij stellen vervolgens binnen de maand een offerte op (voor jeugdlokalen zonder verhuur kan deze termijn langer zijn). Jeugdverblijven die in 2024 een subsidieaanvraag willen indienen bij Toerisme Vlaanderen, tekenen ten laatste in op 15 juni 2024 (de komende jaren wordt het aanbod herhaald). Wacht echter niet tot die datum als je interesse hebt in het aanbod. Want hoe sneller je intekent, hoe sneller je de offerte ontvangt. Medofire engageert zich namelijk om elk jeugdverblijf binnen de maand na aanvraag een offerte te bezorgen (die je ook nodig hebt voor de subsidieaanvraag).

Subsidies Toerisme Vlaanderen

Werken en aankopen die nodig zijn om te voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen van het logiesdecreet worden door Toerisme Vlaanderen gesubsidieerd. De subsidieaanvraag moet binnen zijn tegen 21 juli. Wie intekent op de samenaankoop voldoet aan de offerteregels en moet geen bijkomende offertes opvragen bij installateurs. Meer informatie over de subsidies vind je op onze subsidiepagina

 

Heb je nog vragen? Contacteer ons en we bekijken samen (telefonisch, via mail of ter plaatse) jouw situatie.
© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK