Starten met een kampeerterrein
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de opstart van een kampeerterrein? Op deze pagina proberen we een overzicht te bieden:
Welke meldingsplicht heb je?
Als je een kampeerterrein maximaal 75 dagen per jaar verhuurt aan georganiseerde groepen die onder toezicht van een of meer begeleiders staan, is het niet nodig om het terrein aan te melden bij Toerisme Vlaanderen en te voldoen aan het logiesdecreet. Maar er is wel meldingsplicht aan de burgemeester. Hier is geen vaste procedure voor en kan variëren van gemeente tot gemeente. Doorgaans volstaat het om een schriftelijke brief of e-mail te zenden naar het college van burgemeester en schepenen, waarin je je gemeente op de hoogte stelt van je plannen.
Wil je je terrein meer dan 75 dagen en/of aan andere doelgroepen verhuren? Dan word je onderhevig aan het logiesdecreet en moet je voldoen aan de algemene uitbatingsnormen voor terreingebonden logies.
Wat met ruimtelijke ordening?
Het is belangrijk om rekening te houden met de wet ruimtelijke ordening. Een terrein in landbouwzone kan in de zomermaanden gebruikt worden op voorwaarde dat er geen constructies, verhardingen of terreiningrepen worden aangebracht die normaal landbouwgebruik in de overige maanden belemmert. Als je het terrein maximaal 4 keer voor een periode van maximum 30 opeenvolgende dagen je terrein in landbouwgebied ter beschikking stelt als een jeugdkampeerzone, moet je geen stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Als je meer wil verhuren, val je wel onder het decreet op de ruimtelijke ordening en heb je een omgevingsvergunning nodig.
Meer info op onze pagina rond ruimtelijke ordening.
Wat is een eerlijke huurprijs?
Een realistisch financieel plan opstellen is daarvoor allesbehalve een overbodige luxe.
Welke verschillende kosten moet je meenemen?
- terrein: huur of pacht
- voorzieningen (sanitair, afdak, ...)
- onderhoudskosten (maaien, ...)
- energie/water/afval
- verzekeringen en keuringen
- secretariaatskosten (telefoon, internet, postzegels, drukwerk...)
Het is uiteraard belangrijk om een realistische prijs te bepalen. Een richtgetal is 1,5 euro per persoon, per nacht. Maar dit is absoluut geen vaststaand cijfer omdat terreinen zó verschillend zijn (qua capaciteit, voorzieningen, omgeving ... ) en moeten daarom geval per geval bekeken worden. Een kijkje nemen bij vergelijkbare terreinen op kampas.be geeft vaak reeds een goede indicatie.
Tip: We raden aan om een prijs per terrein/per nacht te hanteren. Dit zorgt voor minder reken- en administratief werk.
Meer info op onze pagina rond prijsbepaling.
Zijn er dan geen minimale comfortvereisten?
Nee, die zijn er niet. Tenzij je meer dan 75 dagen per jaar verhuurt, dan moet je voldoen aan het logiesdecreet.
Wel bieden we graag enkele suggesties om je terrein zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor groepen:
- Probeer schaduwplekken te voorzien. Dit kan door bomen, een afdak, ...
- Aanwezigheid van drinkbaar water en elektriciteit is niet voor elke groep noodzakelijk, maar voor sommigen wel. Het kan nuttig zijn om te onderzoeken of er een voorziening mogelijk is. Dit kan een aftappunt zijn. Je kan hiervoor ten rade gaan bij de gemeente en/of brandweer. Zij kunnen soms tijdelijk (bijvoorbeeld in de zomermaanden) een waterpunt installeren.
- Groepen toestemming geven om tijdelijke sanitaire voorzieningen te plaatsen, is een pluspunt. Je kan ook zelf een tijdelijk sanitaire voorziening plaatsen of aanbieden.
- Groepen worden aangetrokken tot toffe omgevingen en speelruimte. Denk aan een groot grasveld, een toegankelijk bos, een beek,... Ook voldoende afstand tot woonwijken wordt doorgaans gesmaakt, ook door de buren.
- Groepen vinden het niet zo leuk om een terrein te delen met een andere groep.
- Let op de hellingsgraad van het terrein. Een te grote hellingsgraad maakt het moeilijk om tenten te plaatsen of sommigen spellen te spelen.
- Grote groepen transporteren hun materiaal met een vrachtwagen. Het is daarom handig om toegang te hebben tot het terrein met een vrachtwagen, of om materiaal van een vrachtwagen naar het terrein te kunnen verplaatsen.
Wat met putten delven?
Bijvoorbeeld voor een hudo (een zelfgesjord toilet), grachten voor afwatering van tenten, sjorpaalconstructies of andere, graven groepen soms putten. Maak hierover goeie afspraken met groepen, want putten kunnen een gevaar vormen voor dieren en/of machines.
Hou daarbij rekening met deze wetgeving: Een hudo moet op 10m afstand van waterlopen en 100m van waterwinningsgebied. Vraag na bij de gemeente of het terrein in een drinkwaterwinningsgebied ligt of niet.
Kampvuur
Een kampvuur vormt een grote meerwaarde voor groepen. Het is belangrijk dat deze minstens 25m verwijderd zijn van een bos, huizen, schuren... en 100m van heide. In periodes van droogte is het vaak verboden om kampvuur te houden. Binnen de gemeente kunnen er strengere bepalingen gelden.
Meer info op onze pagina over vuur maken.
De buren?
Een kampeerterrein zorgt per definitie af en toe voor wat overlast, al dan niet vermeend. Een goede relatie met de buren is daarom van heel groot belang en daar moet je als uitbater ook in investeren. Omdat heel wat mensen bang zijn voor het onbekende, is dit zeker voor startende kampeerterreinen belangrijk.
Eens het terrein opgestart is, kan je een aantal maatregelen nemen om lawaaihinder, geurhinder, storende nachtverlichting of te veel geparkeerde auto's zo veel mogelijk te vermijden. Als er schade wordt aangericht bij buurtbewoners, is het belangrijk dat deze ook vergoed wordt. Dit vraagt soms wat bemiddelingswerk van de uitbater.
Belangrijk ten slotte is dat buren een aanspreekpunt hebben waar ze steeds terecht kunnen bij problemen.
Meer info op onze pagina over buren.
Afspraken met groepen?
De huurovereenkomst
In een huurovereenkomst worden afspraken tussen huurder en verhuurder wettelijk vastgelegd. Dit gebeurt best schriftelijk.
Wat wordt best opgenomen in de huurovereenkomst:
- plaats en datum van ondertekening
- naam en adres van de partijen (en hun vertegenwoordigers)
- plaats en datum van begin en einde van het verblijf
- ligging, comfort en belangrijkste kenmerken van het gehuurde goed
- aard en aantal inbegrepen diensten (bijvoorbeeld hout, generator, ...)
- de prijs
- de betalingstermijn en de wijze van betaling (voor voorschot, waarborg en saldo)
- bijzondere afspraken
- voorwaarden om het contract te verbreken, hetzij door huurder, hetzij door verhuurder
- verwijzing naar het huishoudelijk reglement
Lees meer op onze pagina rond huurcontracten.
Huishoudelijk reglement
Het huishoudelijk reglement bevat de huisregels van het kampeerterrein en is doorgaans gekoppeld aan de huurovereenkomst.
Wat wordt opgenomen in een huishoudelijk reglement:
- personen waarop het reglement van toepassing is
- maximum aantal toegestane personen
- richtlijnen bij het gebruik van installaties of voorzieningen
- beperking van activiteiten op bepaalde plekken (geen putten, geen rondsligerend metaal, geen vuur, ...)
- plaats en voorschriften voor het maken van een kampvuur
- richtlijnen voor de verzameling van afval, tijdstip van ophaling
- voorschriften bij het melden van schade en defecten
- voorschriften bij onderhoud en opruimen van het terrein
- telefoonnummers van arts, ziekenwagen, brandweer, rijkswacht, politie, boswachter
Lees meer op onze pagina rond huishoudelijk reglement.
Let op: het ondertekenen van de huurovereenkomst en het huishoudelijk reglement is pas afdwingbaar door de uitbater als de tegenpartij meerderjarig is.
Tentplaatscalculator
Heb je ook een erkend gebouw en ontvang je werkingssubsidies? Ook kampeerders worden sinds 2023 meegeteld voor de werkingssubsidie. Daarvoor is echter wel een erkenning van de tentengrond nodig via Toerisme Vlaanderen. Gebruik onze tentplaatscalculator om de maximale capaciteit te berekenen.
Ga aan de slag!
- Maak een schriftelijke melding bij je gemeente.
- Plaats je terrein op kampas.be.
- Stel een huurovereenkomst en huishoudelijk reglement op.
Hulp nodig? Aan CJT kan je vragen om (gratis) je plannen te bekijken, te toetsen op haalbaarheid, suggesties te formuleren enz. Je kan ons bereiken op info@cjt.be of tel. 09 210 57 75.
Voor starters kan het leerzaam zijn om zelf eens enkele andere terreinen te bezoeken of te bekijken op kampas.be. Zo krijg je beter zicht op de verwachtingen van groepen binnen het jeugdtoerisme en de impact van de uitbating.