Home » Nieuws » Alcoholverbod op kamp in vier Waalse gemeenten
Bericht geplaatst op 19/06/2022

Alcoholverbod op kamp in vier Waalse gemeenten

Op 18 juni maakten vier Waalse burgemeesters hun beslissing bekend om een algemeen alcoholverbod uit te vaardigen voor jeugdbewegingen op kamp. Dit vinden we een buitensporige maatregel en het zorgt voor onnodige stigmatisering van jongeren. Maar ontkennen dat er een drankprobleem is bij een minderheid (!) van de jeugdbewegingen, helpt de zaak ook niet vooruit. En als de klachten rond geluidsoverlast toenemen, is er vaak een link met alcoholgebruik.

CJT ontving de voorbije maanden meer dan vroeger klachten van uitbaters over alcoholmisbruik van groepen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. We waarschuwden het jeugdwerk begin dit jaar reeds voor de gevolgen: geëngageerde uitbaters die de handdoek in de ring gooien of burgemeesters die overdreven maatregelen treffen. De koepels van het jeugdwerk hebben ons toen beloofd om de zaken doortastender aan te pakken. Laat deze overdreven maatregel een wake-upcall zijn, om te vermijden dat iedereen wordt gestraft voor het gedrag van een minderheid.

Voor de duidelijkheid: de grote meerderheid van de jeugdgroepen slaagt er wel in om op een verantwoorde manier om te gaan met alcohol. Hun kampplezier mag niet verknald worden door een absolute minderheid die lak heeft aan regels. Deze laatste groep moet absoluut op hun verantwoordelijkheid worden gewezen en desnoods de gevolgen dragen van hun gedrag.

Samen met uitbaters en koepels van het jeugdwerk gaan we, meer dan ooit, op zoek naar oplossingen om het problematisch gedrag van een beperkt aantal groepen aan te pakken. In het belang van iedereen die het goed meent met jeugdtoerisme.

Je vindt de reacties van een betrokken Waals burgemeester, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, Vlaams minister van jeugd Dalle en CJT op de VRT-website.

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK