Home » Nieuws » Brandveiligheid jeugdverblijven in het nieuws
Bericht geplaatst op 10/08/2023

Brandveiligheid jeugdverblijven in het nieuws

Op woensdag 9 augustus trokken we met een ploeg van het VRT-journaal naar jeugdverblijf Aan de Esberg in Merksplas. We hadden het over de impact van de nieuwe strengere brandveiligheidsnormen op onze sector. De getuigenis van uitbaatster Nelly is heel treffend: "we baten het jeugdverblijf met heel veel liefde uit, maar een investering van enkele tienduizenden euro's doet ons twijfelen of we wel kunnen doorgaan".

Eerst en vooral dit: brandveiligheid is bijzonder belangrijk, zeker omdat we werken met een kwetsbare groep kinderen en jongeren. Laat daar absoluut geen twijfel over bestaan! 

Maar bij heel wat uitbaters zorgen de strengere normen wel voor ongerustheid. Dat kwam ook naar boven in de bevraging die we eind juni organiseerden. Enkele cijfers ... 68 % van de uitbaters wil sowieso de werking van het jeugdverblijf continueren, 28 % twijfelt of de uitbating wordt verdergezet als het huidige brandveiligheidsattest vervalt en 4 % heeft nu reeds beslist om te stoppen bij het vervallen van het attest. Dat zijn ronduit alarmerende cijfers.

Bij de uitbaters die subsidies willen aanvragen bij Toerisme Vlaanderen, heeft slechts een minderheid alles rondgekregen om in 2023 (voor 31 juli) de aanvraag te kunnen doen. Twee belangrijke redenen hiervoor: het noodzakelijke brandweerverslag niet tijdig ontvangen en/of ontbrekende offertes.

37 % van de uitbaters beschikt vandaag nog niet over een branddetectiecentrale. Andere vaak vermelde investeringen hebben vooral betrekking op compartimentering van de keuken, aanpassen van de tweede vluchtweg of extra noodverlichting. De kosten variëren van een paar duizend euro tot 50 000 euro en meer.

De resultaten van de bevraging bevestigen dus de signalen die we reeds tijdens het voorjaar ontvingen. Er is nog veel onduidelijkheid en vooral onzekerheid. De nieuwe brandveiligheidsnormen dreigen de komende jaren te leiden tot een vermindering van het aanbod en te zorgen voor een stijging van de huurprijzen, zeker in het eenvoudige segment van de jeugdverblijven. Dit terwijl een voldoende divers en betaalbaar aanbod net speerpunten zijn van het Vlaamse jeugdtoerismebeleid.

Daarom vragen we vanuit CJT snel duidelijkheid over een verlenging van de subsidieprioriteit brandveiligheid voor 2024. Tegelijk pleiten we voor gezond verstand bij de toepassing van de nieuwe normen, m.a.w. grote investeringen zouden echt een nettowinst op vlak van veiligheid moeten realiseren.

Bekijk hier de volledige reportage.

 

 

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK