Home » Nieuws » Investeringssubsidie strategische jeugdinfrastructuur in Kemmel
Bericht geplaatst op 27/05/2024

Investeringssubsidie strategische jeugdinfrastructuur in Kemmel

Sinds enkele jaren kunnen grote bouwprojecten van jeugdverblijven betoelaagd worden door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Dit via de investeringssubsidie voor strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur. Op een moment dat de reguliere infrastructuursubsidies beperkt worden tot de prioriteiten brandveiligheid en energiebesparende werken, is deze subsidie vandaag de enige mogelijkheid om nog ambitieuze projecten te realiseren in het jeugdtoerisme.

Enige minpunt van de subsidie is dat er geen jaarlijks budget wordt voor vastgelegd. Voor elke aanvraag die positief wordt geadviseerd door het Departement, moet vervolgens nog geld gevonden worden binnen de Vlaamse regering. De voorbije jaren konden vier jeugdverblijven (De Kalei, Sint-Jansburg, Bautershof en Chiro Schelle) beroep doen op de subsidie en Vlaams minister van jeugd Dalle had ons in het najaar laten weten dat er budget in 2024 was voorzien om nog één of twee projecten te kunnen ondersteunen. We hebben deze opportuniteit vervolgens bekendgemaakt via onze kanalen (tijdschrift en nieuwsbrief).

Op verschillende locaties werden voorbereidingen getroffen om een aanvraag in te dienen, maar helaas lukte het niet overal om tijdig alle gegevens te verzamelen voor een volledig dossier dat nog deze legislatuur kan worden goedgekeurd.

Eind mei besliste minister Dalle om 1,5 miljoen euro vrij te maken voor de totaalrenovatie van De Chalet in Kemmel. Bedoeling is om een zelfkookhuis voor 62 personen te creëren, in de zomer te combineren met tentengrond. Het gebouw zal aangepast worden aan de behoeften van jeugdgroepen, waarbij ook volop wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en toegankelijkheid.

CJT dient nu een dossier in bij de gemeente Heuvelland om De Chalet in erfpacht te nemen. De uitbating zou dan gebeuren complementair met jeugdverblijf De Lork dat op wandelafstand ligt van De Chalet. Voor CJT zou dit een opportuniteit zijn om de opgedane kennis tijdens de verbouwing en uitbating van De Chalet ook te delen met de volledige jeugdverblijfsector, zoals dit ook reeds het geval is bij de andere acht domeinen die CJT uitbaat verspreid over Vlaanderen.

Daarnaast zullen we vanuit CJT ook bij een volgende Vlaamse regering aandringen op voldoende middelen voor het jeugdtoerisme, o.a. voor deze investeringssubsidie voor strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur. Zo kunnen ook andere mooie projecten die vandaag in de pijplijn zitten, in de toekomst de ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Overweeg je zelf om een subsidieaanvraag voor strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur in te dienen? Alle informatie vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK