Home » Nieuws » Jeugdverblijven zijn solidair met mensen in nood
Bericht geplaatst op 14/09/2023

Jeugdverblijven zijn solidair met mensen in nood

Begin september werden we gecontacteerd door Vlaams minister van jeugd Dalle om te bekijken wat de jeugdverblijfssector kon doen voor de winteropvang van vluchtelingen. Dit resulteerde in een oproep in de CJT-nieuwsbrief van 4 september. Opvang kan in jeugdverblijven plaatsvinden binnen een wettelijk kader, conform eerdere afspraken met Toerisme Vlaanderen en het Departement Omgeving. Reeds meerdere jaren worden op deze manier vluchtelingen opgevangen tijdens rustige periodes in de jeugdverblijven en ook tijdens de eerste maanden van de oorlog in Oekraïne werden hier en daar plaatsen vrijgemaakt. Steeds werd dit door alle betrokken partijen positief geëvalueerd.

Ondertussen hebben ruim 20 jeugdverblijven interesse getoond om noodopvang te realiseren tijdens de komende winter. In jeugdverblijf Destelheide in Dworp worden sinds deze week de eerste vluchtelingen opgevangen, in de andere jeugdverblijven start de eventuele opvang wellicht pas vanaf november.

Begin deze week vond een eerste inhoudelijk overleg plaats tussen CJT en Fedasil. Er wordt gewerkt aan een kader om de asielopvang in de jeugdverblijven op een correcte manier te laten verlopen. Eerstdaags wordt ook samengezeten met de jeugdverblijven die zich wensen te engageren, zodat tegen eind volgende week duidelijk wordt over hoeveel beschikbare opvangplaatsen het uiteindelijk zal gaan. Dat was ook te lezen in het persbericht van minister Dalle en staatssecretaris De Moor.

Helaas is de asielopvang in de jeugdverblijven ondertussen voorwerp van politieke spelletjes. Daarbij worden feiten al dan niet bewust verdraaid. Want voor alle duidelijkheid: de noodopvang is tijdelijk, Fedasil verlaat de gebouwen op een afgesproken datum (zoals de voorbije jaren ook steeds gebeurde). En jeugdverenigingen of scholen hoeven hun gepland meerdaags verblijf in geen geval te annuleren deze winter (eventueel wordt in een heel beperkt aantal gevallen geherlokaliseerd, met een financiële tegemoetkoming indien nodig). Bovendien worden jeugdverblijven hier niet rijk van: de extra inkomsten gaan vooral naar energiekosten, onderhoud van het gebouw en eventuele personeelskosten.

Vanuit CJT zijn we vooral trots op het engagement van zoveel uitbaters. Het toont dat velen het hart op de juiste plaats hebben als duidelijk wordt dat zelfs gezinnen met kinderen de nacht op straat dreigen te moeten doorbrengen. We weten bovendien ook dat vele andere uitbaters deze zaak genegen zijn, maar geen aanbod kunnen doen, bijvoorbeeld omdat hun gebouw niet geschikt is of omdat ze toch een aantal groepen ontvangen tijdens de winter.

In een persbericht ondersteunt ook de Vlaamse Jeugdraad ten volle het engagement van de jeugdverblijven. Samen nemen we zo onze verantwoordelijkheid op voor een menselijke aanpak van deze crisis. En dat zullen we blijven doen, conform de waarden en visie die in de jeugdverblijven worden gehanteerd.

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK