Home » Nieuws » Opvang vluchtelingen
Bericht geplaatst op 18/03/2022

Opvang vluchtelingen

Het onmenselijke oorlogsleed in Oekraïne treft ons allemaal. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om te helpen, ook in onze sector. Met de jeugdverblijfcentra kunnen we concreet ons steentje bijdragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Niet alleen door gebouwen open te stellen voor vluchtelingen, ook door vrije weekends in de kalender ter beschikking te stellen van de ‘reguliere’ jeugdgroepen. Op die manier zorgen we er met z’n allen voor dat onze sector zowel de jeugdgroepen als de vluchtelingen niet in de kou laat staan.

CJT zat woensdag samen met Vlaams minister van jeugd Dalle en een delegatie van het jeugdwerk. We stelden er een plan voor om een groot aantal bedden ter beschikking te stellen van vluchtelingen in de maanden april-mei-juni, zonder jeugdgroepen hun verblijf te ontzeggen. Ondertussen konden we dit plan nog verder verfijnen, samen met het Vlaams crisiscentrum. Lees hieronder alvast de grote lijnen, de details worden de komende dagen verder uitgewerkt.

Concreet kunnen jeugdverblijfcentra op twee manieren helpen:

  1. We zijn op zoek naar jeugdverblijfcentra, bij voorkeur met bedden, die in de maanden april-mei-juni hun gebouw gedurende enkele maanden kunnen openstellen voor opvang. We begrepen uit jullie reacties op onze oproep van maandagavond dat veel uitbaters schroom hebben om jeugdgroepen hun verblijf te ontzeggen, zeker na twee jaar corona. Daar hebben we alle begrip voor en daarom willen we ons met CJT engageren om deze groepen een alternatieve verblijfsplek te bieden. We zijn ervan overtuigd dat we dit, mits goede communicatie richting jeugdwerk, uitgelegd krijgen aan de groepen, zeker als we een oplossing kunnen aanreiken om hun verblijf te laten doorgaan. Zowel minister Dalle als de koepels van het jeugdwerk engageren zich om deze boodschap mee te ondersteunen. Ook met vrienden- en familiegroepen of andere groepen die in het voorjaar hebben geboekt, zullen we constructief in gesprek gaan.
    We denken voor de opvang in de eerste plaats aan jeugdverblijfcentra met weinig midweekverhuur (door scholen), zodat het aantal omboekingen binnen de perken blijft en we zo meer plaatsen kunnen vrijmaken. We beperken de periode bewust tot eind juni, zodat de zomerkampen niet in het gedrang komen, dat was ook een uitdrukkelijke vraag vanuit het jeugdwerk.
    Overweeg je om vluchtelingen op te vangen, dan verzamelen we graag een aantal gegevens via dit formulier. Voor de duidelijkheid: dit is geen definitieve toezegging, maar het geeft ons wel reeds een beeld, in afwachting van meer concrete informatie (zie onderaan deze nieuwsbrief). Ook als je in tussentijd reeds door de gemeente bent gecontacteerd, is het zinvol om te registreren, zo behouden we ook op Vlaams niveau overzicht. In de loop van volgende week bekijken we dan of het wenselijk is dat je als uitbater ook aanmeldt op het digitaal platform van de Vlaamse overheid.
  2. Tegelijk zijn we op zoek naar jeugdverblijfcentra/hostels die tussen 8 april en eind mei nog één of meerdere weekends vrij hebben, zodat we plaats hebben voor groepen die we een alternatieve plek moeten aanbieden. We kijken hiervoor niet alleen naar zelfkook, ook halfpension en volpension zijn mogelijk. We bekijken momenteel hoe de overheid kan bijspringen om de eventuele meerkost van een nieuwe locatie te helpen dragen.
    Correcte bezettingskalenders zijn voor CJT noodzakelijk om groepen vlot verplaatst te krijgen. Om dit vlot werkbaar te houden, zullen we in eerste instantie jeugdgroepen gidsen door de kalenders op www.jeugdverblijven.be. Daarom een heel warme oproep om deze kalenders de komende dagen te updaten met de bezetting voor de komende maanden. Elk erkend jeugdverblijfcentrum kan deze kalender activeren, zowel in zelfkook als in volpension. Voor uitbaters aangesloten bij CJT Boekingscentrale, gebeurt dit automatisch.
    In tweede instantie kunnen we werken met lijsten van vrije weekends voor de maanden april en mei (voor juni is er sowieso voldoende aanbod beschikbaar). Deze informatie kunnen we later nog opvragen, maar is uiteraard minder ideaal omdat de informatie snel verouderd kan geraken.De Vlaamse overheid is enthousiast over ons aanbod en acht onze accommodatie, ook in zelfkook, heel geschikt om groepen vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Momenteel is er reeds voldoende capaciteit (18 000 plaatsen) gevonden tot eind maart, maar vanaf eerste helft april en zeker in mei en juni (als het aantal boekingen in zelfkook beperkt is) kijkt men ook in onze richting. Tegen de start van de zomer hoopt men dan de vluchtelingen te kunnen doorsturen naar minder collectieve opvang, zoals de nooddorpen.

De overheid belooft om in te staan voor de begeleiding van de vluchtelingen tijdens hun verblijf in het jeugdverblijfcentrum en de nodige afspraken te maken in functie van catering en schoonmaak. Rond de financiële vergoeding (huur + energie) wordt eerstdaags duidelijkheid verschaft.

Bij eventuele omboekingen willen we minstens 10 dagen voor het verblijf de groepen die geboekt hebben, een alternatief bieden. Met de verschillende overheden dienen dus ook de nodige afspraken gemaakt te worden over het tijdig vastleggen van locaties.

We waken er ten slotte over dat het opvangen van vluchtelingen geen gevolgen heeft op het vlak van erkenning, subsidiëring of ruimtelijke ordening. Ook hier maken we de nodige afspraken met de verschillende overheden.

Als de info verder concreet wordt, zorgen we uiteraard voor nieuwe updates.

Het is fantastisch om te zien hoe de jeugdverblijfcentra opnieuw hun rol ten volle spelen in onze samenleving, of het nu is door jeugdgroepen een mooie tijd te bezorgen, dan wel door de opvang van vluchtelingen mogelijk te maken. Dankjewel hiervoor!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK