Home » Nieuws » Uitbaters aan het woord
Bericht geplaatst op 18/12/2020

Uitbaters aan het woord

Op 16 december waren een 30-tal uitbaters van jeugdverblijfcentra aanwezig op onze sectormomenten. We gingen in op het perspectief voor meerdaagse groepsverblijven in 2021. We bespraken de verschillende steunmaatregelen en overliepen hoe CJT het voorbije jaar de sector ondersteunde. En dan was het woord aan de uitbaters:

  1. De jeugdverblijfcentra beseffen dat versoepelen de eerste weken niet aan de orde is. Maar we hopen met z'n allen toch dat de overheid het belang van meerdaagse uitstappen voor kinderen en jongeren inziet en snel duidelijkheid kan brengen. Ook als het nieuws negatief is, weten uitbaters dit liever vroeg dan laat, zodat op tijd de nodige maatregelen kunnen genomen worden.
  2. De financiële steun van de overheid (en de rol die CJT daarin heeft gespeeld) wordt zeer sterk geapprecieerd, maar toch blijft de financiële onzekerheid in het jeugdtoerisme heel groot. Heel wat uitbaters doen momenteel beroep op hun beperkte financiële reserves en kunnen dit niet lang volhouden zonder nieuwe steunmaatregelen in het voorjaar van 2021.
  3. Tijdelijke werkloosheid is voor jeugdverblijfcentra met personeel een levensnoodzakelijke maatregel, het is belangrijk dat dit vangnet blijft bestaan zolang de coronacrisis aanhoudt. Tegelijk betekent het een extra uitdaging om de personeelsploeg samen te houden. Goede werknemers kiezen soms eieren voor hun geld en gaan elders aan de slag. Indien daar financiële ruimte voor is, kan de werkgever een deel van het inkomensverlies van de werknemers bijpassen.
  4. Vaste klanten behouden die omwile van corona één of twee jaar niet mochten verblijven, is heel belangrijk. Reeds betaalde voorschotten overzetten naar een nieuwe boeking is daarom beter dan geld teruggeven. Anderzijds is optimisme ook gerechtvaardigd: bij de verblijven die wel konden doorgaan in 2020, hebben we heel veel 'goesting' vastgesteld bij de begeleiders, dat zal ook het geval zijn eens de coronacrisis op zijn einde loopt en we eindelijk kunnen terugkeren naar het normaal.
  5. Wat met groepen die geen voorschotten meer willen betalen? We raden toch aan om dit te blijven vragen, anders verlies je als uitbater helemaal het perspectief op nieuwe boekingen. Beter een boeking die misschien geannuleerd zal worden (meestal omdat er een verbod van toepassing is) dan geen boeking. 
    Ook al is overmacht omwille van corona (strikt juridisch) niet van toepassing op reservaties die plaatsvonden na maart 2020, in de praktijk is het moeilijk om zich onwrikbaar op te stellen als uitbater. De steunmaatregelen die worden uitgekeerd via Toerisme Vlaanderen, verplichten ons bovendien om geen geld in te houden. Jeugdgroepen zijn dat nu ook een stuk gewoon geworden.
  6. Het corona-relanceplan voor jeugd maakt 30 miljoen euro vrij. Welke mogelijkheden zien we in dit plan voor jeugdtoerisme? Uitbaters denken dan in eerste instantie aan het optimaliseren van de buitenruimte (voorzieningen voor kampeerders, ontharding van terreinen, aankoop van tenten, inrichting van containers ...). Ook in het milieuvriendelijker maken van onze gebouwen kan extra geïnvesteerd worden. We geven dit door.
  7. Er is unanieme tevredenheid over de informatiestromen vanuit CJT. De veelvuldige nieuwsbrieven gaven telkens een snel en volledig overzicht van alle relevante en beschikbare gegevens. Het is voor uitbaters een hele geruststelling dat ze niet zelf op zoek moeten gaan naar de juiste informatie. 
    De jeugdverblijfcentra, aangesloten bij CJT Boekingscentrale, waren dan weer heel tevreden over de correcte en vlotte afhandeling door de CJT-medewerkers van alle annulaties en omboekingen het afgelopen jaar.
© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK