Home » Nieuws » Welkom minister Depraetere
Bericht geplaatst op 30/09/2024

Welkom minister Depraetere

Superminister is de onofficiële benaming voor een minister die al dan niet tijdelijk meerdere grote bevoegdheden combineert. In dat geval heeft het jeugdtoerisme met Melissa Depraetere (Vooruit) een echte superminister, want voor het eerst worden de bevoegdheden jeugd en toerisme aan dezelfde minister toegewezen. En ook haar bevoegdheid energie/klimaat is niet onbelangrijk voor onze sector.

Dus hartelijk welkom aan de nieuwe minister. Als ex-groepsleidster van Chiro Sellewie heeft ze in een recent verleden ongetwijfeld al heel wat jeugdverblijven kunnen 'uitproberen'. We kijken uit naar een mooie samenwerking en we zijn blij om nu reeds een aantal punten uit ons memorandum terug te vinden in het Vlaams regeerakkoord.

We lezen meer bepaald op pagina 93: "Voor veel kinderen en jongeren is hun kampervaring ook hun eerste toeristische ervaring, die de kiem legt voor latere vakanties. We zien kampplaatsuitbaters, jeugdverblijven en hostels als belangrijke partners in de toeristische ervaring voor jongeren. Het Masterplan Jeugdkampen wordt dan ook verder uitgevoerd en continu geactualiseerd. De ondersteuning van jeugdverblijven wordt verder vereenvoudigd door alle infrastructuursubsidies voor jeugdverblijven te bundelen bij Toerisme Vlaanderen. Om het aanbod aan kwalitatieve en betaalbare jeugdverblijfsinfrastructuur op peil te houden, wordt een specifiek, meerjarig actieprogramma uitgewerkt. We blijven de bestaande inspanningen voor de jeugdinfrastructuur in Brussel verderzetten."

Dit is hoopgevend. Ook elders in het regeerakkoord vinden we een aantal positieve zaken. Zo wordt de cruciale rol van vrijwilligers erkend door de Vlaamse regering en wil men op zoek gaan nieuwe manieren om hen te ondersteunen, via een Vlaams gecoördineerd vrijwilligersbeleid. De werking van het decreet 'iedereen verdient vakantie' wordt verfijnd en de het systeem van de solidaire kostendeling wordt geëvalueerd en meegenomen in de denkoefening rond de steunmaatregelen vanuit Toerisme Vlaanderen. Voor jeugdinfrastructuur (waarvan een deel wordt ingezet voor verhuur) wordt een globale langetermijnvisie ontwikkeld en gevat in een masterplan, waarbij de mogelijkheden van een specifieke subsidie voor bovenlokale jeugdinfrastructuur wordt onderzocht. Voorts wil de nieuwe Vlaamse regering de planlast voor jeugdwerkers verminderen. Enkel betreuren we dat binnen het beleidsveld onderwijs (nog) niets gezegd wordt over het belang van meerdaagse schooluitstappen. 

Veel goede voornemens dus, al horen daar ook passende budgetten bij om deze te kunnen waarmaken. Hierover is nog geen volledige duidelijkheid, wel lezen we in de begrotingstabellen dat er in totaal 70 miljoen euro moet bespaard worden op subsidies. Voor jeugdtoerisme moet het echter net de bedoeling zijn om het huidige karige investeringsbudget te verhogen.

Het spreekt voor zich dat CJT de komende weken hierover verder in gesprek gaat met de nieuwe minister en de verschillende bevoegde administraties. De resultaten van de recente uitbatersbevraging vormen hierbij een belangrijke inspiratiebron en de uitbaters van onze werkgroep beleid worden nauw betrokken. En uiteraard bezorgen we alle andere uitbaters regelmatige updates.

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be