Home » Nieuws » Klanken van uitbaters

Klanken van uitbaters

Op ons sectormoment van 15 december gingen we in gesprek met de uitbaters, deze keer in een iets kleinere groep, maar daarom niet minder interessant.

We brachten eerst verslag uit van de voorbije weken: over de frustrerende vaststelling dat er complete onduidelijkheid is m.b.t. jeugdkampen, terwijl sportkampen en verblijven van vrienden- en familiegroepen wel mogelijk zijn, over de onzekerheid over nieuwe toereikende steunmaatregelen, over het enorme déjà vu gevoel dat leeft bij uitbaters en hun personeel en vrijwilligers.

De uitbaters maakten dit nog een stuk concreter:

  • Niet helder kunnen communiceren met klanten is bijzonder lastig. Doortastende maatregelen voor een kortere periode zouden ons meer helpen, maar dan niet enkel in de jeugdsector.
  • Veel groepen vinden het ondertussen evident dat we kosteloos annuleren, maar we konden dit als sector enkele maanden volhouden, ook dankzij de noodsteun, maar niet voor jarenlang. Andere groepen vinden het evident dat ze bij een omboeking aan dezelfde prijs kunnen verblijven als bij hun oorspronkelijke boeking. Dat ondertussen alles duurder is geworden, vergeten ze.
  • De steeds terugkerende periodes van leegstand maken onze sector niet meer aantrekkelijk voor personeel. Het is bijzonder lastig om werknemers te zien vertrekken en te moeten vervangen. De schaarste op de arbeidsmarkt maakt het niet eenvoudig om nieuwe mensen te vinden. En ook het opleiden van nieuwe mensen, telkens opnieuw, is zeer arbeidsintensief.
  • Staan beleidsmakers wel voldoende stil bij de gevolgen van hun beslissingen voor het mentaal welzijn van kinderen?
  • Leerkrachten en directies vinden de meerdaagse uitstappen veiliger dan gewoon school, omdat er ondertussen geen bijkomende contacten zijn in de vrije tijd of bij familie.
  • Eigenlijk zou dit het ideale moment zijn om te investeren, maar het huidige klimaat van onzekerheid houdt uitbaters tegen.
  • In volpension wordt de druk op de prijzen onhoudbaar, omwille van stijgende kosten bij o.m. energie, voeding en verloning van het personeel. We moeten (juridisch) laten onderzoeken of prijzen van bestaande contracten kunnen aangepast worden, om te vermijden dat we de komende jaren uitbaten met verlies.

We gaan de komende weken met al deze klanken aan de slag. Dank aan alle uitbaters die aanwezig waren!

© 2022 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK