Home » Nieuws » Perspectief voor meerdaagse schooluitstappen

Perspectief voor meerdaagse schooluitstappen

Op 24 juni gaven onze ministers van onderwijs een persconferentie over het nieuwe schooljaar en de nota “Pandemiescenario’s onderwijs schooljaar 2020-2021” werd openbaar gemaakt.

Belangrijk om weten is dat er voor het komende schooljaar gewerkt wordt met vier codes:

  • Code groen (er is een vaccin of groepsimmuniteit)
  • Code geel (laag risico)
  • Code oranje (matig risico)
  • Code rood (hoog risico)

Afhankelijk van de fase waarin de coronapandemie zich bevindt, zullen dus andere maatregelen gelden.

Wat betekent dit voor de meerdaagse schooluitstappen?

Deze mogen plaatsvinden tijdens code groen of code geel. Vandaag bevinden we ons in code geel (laag risico) en dat kunnen we hopelijk lang zo houden, in afwachting van een vaccin.

Zowel voor kleuter-, basis- als voor middelbaar onderwijs lezen we, in geval van code geel: “Extra murosactiviteiten kunnen doorgaan, volwassenen passen best veiligheidsmaatregelen toe in contacten met andere volwassenen, volgens de regels die in de bredere samenleving gelden (vb. kunnen groepsverplaatsingen met openbaar vervoer?)”

In geval van code oranje of rood worden alle meerdaagse schooluitstappen opgeschort.

Qua social distancing wordt wel een onderscheid gemaakt tussen -12 en +12. Van kleuters en kinderen uit de lagere school is ondertussen bewezen dat ze het virus nauwelijks doorgeven, daarom dienen zij geen onderlinge afstand te houden of mondmaskers te dragen. Voor +12 ligt dat anders en is bijvoorbeeld een mondmasker wel nodig in de meeste gevallen waarin de anderhalve meter afstand niet kan worden gehouden.

We zullen de komende dagen en weken werken aan een aangepast protocol om klasgroepen (zowel -12 als +12) veilig te ontvangen. We hanteren daarbij dezelfde werkwijze als voor de zomerkampen: samen met de vertegenwoordigers van de gebruikers (in dit geval het onderwijsveld) een evenwicht vinden tussen veiligheid en haalbaarheid.

We zullen ook aandringen op een signaal vanuit de onderwijskoepels om scholen opnieuw meerdaagse schooluitstappen te laten organiseren volgend schooljaar (en eventuele annulaties ongedaan te maken). Niet alleen vanuit pedagogisch oogpunt, maar ook om de toekomst van de jeugdverblijfcentra (in volpension) te garanderen.  

Word je als uitbater graag betrokken bij de voorbereidingen de komende weken, laat het ons dan weten via ondersteuning@cjt.be.

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK