Home » Thema's » Infrastructuur » Gebouw » Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid van een gebouw heeft te maken met aanpassingen voor verschillende doelgroepen: niet alleen rolstoelgebruikers, maar ook slechtzienden, slechthorenden, kinderen met een verstandelijke handicap of kinderen met astma of allergie.

Bij verbouwingen en zeker bij nieuwbouw loont het de moeite om na te denken over toegankelijkheid. Een verhoogde toegankelijkheid zorgt er in ieder geval voor dat een aantal nieuwe doelgroepen kunnen worden aangesproken.

Toegankelijkheidsdoorlichting

Voor elke erkenning wordt sinds het najaar 2008 door Toerisme Vlaanderen geëist dat een toegankelijkheidsdoorlichting plaatsvindt door een erkend toegankelijkheidsbureau (de lijst kan je hieraanvragen). Deze doorlichting is gratis. Momenteel zijn nog niet alle erkende jeugdverblijven doorgelicht en is een inhaalbeweging bezig. Deze informatie wordt ook gebruikt om toegankelijkheidslabels uit te reiken (de info is weliswaar beperkt tot toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers).
Een overzicht van de Vlaamse jeugdverblijven met een toegankelijkheidslabel vind je hier.

Toegankelijkheidsadvies

Daarnaast wordt bij een aanvraag van infrastructuursubsidies geëist dat een toegankelijkheidsadvies wordt geformuleerd, eveneens door een erkend toegankelijkheidsbureau. Dit advies heeft tot doel de tekortkomingen en mogelijkheden omtrent toegankelijkheid duidelijk weer te geven. Het probeert ook rekening te houden met de toestand van de infrastructuur en de financiële haalbaarheid van mogelijke aanpassingswerken. Slechts uitzonderlijk moet dit advies niet gevraagd worden: bij werken van beperkte aard, instandhoudingswerken, werken aan technische installaties of werken aan niet-publieksgerichte ruimtes. Het advies is helaas niet goedkoop, maar kan wel voor 60% gesubsidieerd worden via de investeringssubsidies van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

De toegankelijkheidsnormen

Toerisme Vlaanderen heeft een aantal toegankelijkheidsnormen uitgewerkt om de toegankelijkheid van gebouwen te verhogen.  De richtlijnen zijn niet steeds op maat van jeugdverblijfcentra, maar kunnen wel gezien worden als een soort hulpmiddel. 

Toegankelijkheid van gebouwen is ook terug te vinden in algemene wetgeving. De Vlaamse regelgeving voor publieke ruimten is vanaf 1 maart 2010 van toepassing en vervangt de oude wetgeving over de toegankelijkheid van publieke gebouwen van 1975. Sinds 31 maart 2011 is de wetgeving echter versoepeld, waardoor heel wat jeugdverblijven niet meer onder dit reglement vallen. De verordening geldt voortaan nl. niet voor jeugdverblijven met minder dan 10 slaapzalen én een eetzaal van maximaal 150 m². De nieuwe toegankelijkheidsregels worden opgenomen in de procedure tot het bekomen van de bouwvergunning.
 

Terug naar Gebouw

Vragen over het gebouw? Neem contact op met CJT Ondersteuning!

© 2021 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookie policysitemap Quoted.be
Om uw surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK