Extra korting voor groepen 'iedereen verdient vakantie'

In 2024 kunnen groepen die deel uitmaken van het netwerk 'iedereen verdient vakantie' genieten van een extra korting op hun boeking in een jeugdverblijf. De korting wordt gefinancierd door Toerisme Vlaanderen, daarom wordt gesproken over 'solidaire kostendeling', want deze korting komt bovenop de korting die je zelf reeds toegekend hebt als uitbater. Wat moet je doen als uitbater om deze extra korting te kunnen toekennen?

1. Je moet als uitbater partner zijn van het netwerk 'iedereen verdient vakantie'. Niet zeker of dat het geval is? Check je pagina op Kampas. Als het vlinderlogo van 'iedereen verdient vakantie' links onderaan te zien is bij de foto's bij de entiteiten, dan ben je partner.
Is dat nog niet het geval en wil je toch de extra korting kunnen toekennen, neem dan zo snel mogelijk contact op met 'iedereen verdient vakantie' via het contactformulier.

2. Bekijk of je tussen 1 april en 31 december 2024 boekingen hebt van groepen uit het netwerk 'iedereen verdient vakantie'. Twijfel je of een groep is aangesloten, dan kan je deze lijst raadplegen.

3. Neem contact op met de groep en laat hen weten dat ze kunnen genieten van een extra korting, bovenop de reeds toegekende korting door de uitbater. Deze extra korting bedraagt maximaal 30 %, maar het exacte percentage zal pas bekend zijn als alle aanvragen zijn verwerkt.

4. Bezorg aan CJT de lijst van de groepen 'iedereen verdient vakantie' die tussen 1 april en 31 december 2024 in jouw jeugdverblijf logeren. Doorsturen gebeurt via dit Excelbestand, ten laatste tegen 15 april naar info@cjt.be. 

5. CJT verzamelt alle gegevens en maakt deze over aan Toerisme Vlaanderen. Het is Toerisme Vlaanderen die alle aanvragen controleert en beslist aan welke groepen de extra korting kan worden toegekend. We hopen dat dit eind april duidelijk is.

6. Uitbetaling aan de uitbater vindt plaats op het einde van elk kwartaal, na het indienen van de nodige bewijsstukken. Richtlijnen hiervoor volgen nog. De uitbater maakt het ontvangen bedrag dan over aan de groep.

Belangrijk om weten: jeugdverblijven die gebruik maken van de formule Service in Kampas, hoeven zelf geen stappen te ondernemen. CJT doet voor hen al het nodige om bovenstaande in orde te maken.

 

Nog vragen? Je vindt het antwoord misschien hieronder tussen de veelgestelde vragen. Of neem contact op via info@cjt.be. 

Waarom kent Toerisme Vlaanderen deze extra korting ('solidaire kostendeling') toe?

De opeenvolgende crisissen en stijgende kosten voor basisbehoeften hebben een impact op het vakantiegedrag van mensen in armoede. 
Zo zien we dat er in 2023 een daling van meer dan 20 % was op het aantal boekingen van een verblijfsvakantie. 13,5 % of zo’n 914.6000 mensen in Vlaanderen kon zich in 2023 geen week vakantie buitenshuis veroorloven wegens financiële redenen.  ‘Zich 1 week vakantie kunnen permitteren’ vormt samen met 11 andere materiële en sociale kosten de basis voor de Europese armoede-indicator.
Om een antwoord te bieden op de realiteit van vandaag, versterkt Toerisme Vlaanderen jouw engagement met een bijkomende korting van maximaal 30 %. Met deze maatregel maken we het samen mogelijk om tot een betaalbaar verblijfsaanbod voor mensen in armoede te komen, ook in groepsverband.  

Waarom verloopt de aanvraag en uitbetaling via CJT?

Het subsidiereglement bepaalt dat de subsidie om extra korting te geven, enkel kan gegeven worden aan logies die in 2023 een korting hebben gegeven. Dat maakt het moeilijk werken in het jeugdtoerisme, omdat veel groepen niet elk jaar hetzelfde jeugdverblijf kiezen voor hun kamp of weekend. Een jeugdverblijf heeft misschien recht op een subsidie in 2024 (op basis van een verblijf met toegekende korting in 2023), maar kan ze niet gebruiken omdat er dit jaar geen groepen via 'iedereen verdient vakantie' verblijven. Of omgekeerd: een jeugdverblijf ontvangt dit jaar een groep 'iedereen verdient vakantie', maar heeft geen recht op een subsidie omdat er vorig jaar niemand heeft verbleven.
Daarom is er voor het jeugdtoerisme een groepspot gemaakt. CJT is het verzamelpunt voor de aanvragen, maar Toerisme Vlaanderen beslist hoe de subsidie verdeeld wordt. CJT ontvangt op het einde van elk kwartaal een subsidie die dan verdeeld wordt over de deelnemende uitbaters, conform de bedragen die Toerisme Vlaanderen heeft bepaald.

Hoe moeten de prijzen worden ingevuld in het Excelformulier?

De volprijs is wat wordt aangerekend als die groep in de hoogste prijscategorie zou vallen. Je maakt een inschatting van de te verwachten volprijs, op basis van het te verwachten aantal personen. Het gaat dus over de totaalfactuur voor de groep, mocht deze in de hoogste prijscategorie vallen.

Bij kortingprijs vul je in welke prijs je met de groep hebt afgesproken voor het volledige verblijf, nadat je de korting door het jeugdverblijf hebt verrekend. Als partner ‘iedereen verdient vakantie’ zou je immers reeds een korting moeten hebben toegekend aan de groep die daar recht op heeft. Dat kan een bepaald percentage zijn of gewoon de laagste (jeugdwerk)prijs toekennen. Of een combinatie van beide.

Komen de kosten voor energie, water, afval, schoonmaak e.d. ook in aanmerking voor de solidaire kostendeling?

Ja, je maakt dus een inschatting van wat de volledige eindfactuur voor de groep zal bedragen.

Op welk bedrag wordt het afgesproken kortingspercentage toegepast?

Dit wordt toegepast op de hoogste prijscategorie, op basis van het aantal effectieve deelnemers en inclusief bijkomende kosten. Daarvoor zal rekening gehouden worden met de uiteindelijke factuur, niet naar de inschatting die tegen 15 april werd gemaakt.

Kunnen ook kortingen worden toegekend aan individuele gasten of gezinnen?

De aanvraag via CJT registreert enkel groepsovernachtingen. Als je vorig jaar via 'iedereen verdient vakantie' kortingen hebt toegekend aan individuele gasten of gezinnen, kan je een subsidie ontvangen in het kader van de solidaire kostendeling, maar dient dat gedeelte rechtstreeks aangevraagd te worden bij Toerisme Vlaanderen.

Kunnen scholen met een kansarm publiek ook extra korting aanvragen?

Nee, het netwerk 'iedereen verdient vakantie' beperkt zich tot de vrije tijd. Er loopt momenteel wel een traject waarin we nadenken over de ondersteuning en betaalbaarheid van meerdaagse schooluitstappen.

Waarom wordt dit nu pas bekendgemaakt?

Het is inderdaad kort dag. De meeste groepsboekingen voor 2024 liggen al lang vast. Dat is niet ideaal, daar zijn Toerisme Vlaanderen en CJT zich van bewust, maar het besluit van de Vlaamse regering is pas heel recent goedgekeurd geraakt. Sneller communiceren was daardoor niet mogelijk.

Zal de solidaire kostendeling in de komende jaren herhaald worden?

Daar zal een volgende Vlaamse regering moeten over beslissen. Daar hebben we dus nog helemaal geen zicht op.
 

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK