Fiscaal kader voor giften, schenkingen, legaten en sponsoring
Giften, schenkingen, legaten en sponsoring kunnen een heel mooie financiële duw in de rug geven. Maar hierbij zijn ook enkele fiscale aandachtspunten. We zetten ze hieronder op een rij.
Fiscale aftrekbaarheid giften
Organisaties met rechtspersoonlijkheid kunnen, onder bepaalde voorwaarden en mits een erkenning van de overheid (FOD Financiën), giften met belastingvermindering innen. Concreet betekent dit dat deze organisaties een vergunning krijgen om fiscale attesten uit te reiken aan hun schenkers.
De belastingvermindering die de gever geniet, bedraagt 45 % van het werkelijk gestorte en op het attest vermelde bedrag.
- de gift moet minstens 40 euro bedragen, per kalenderjaar en per vereniging
- de gift moet gedaan zijn aan een erkende instelling door de FOD Financiën
- de instelling moet een attest uitreiken voor de giften die zij ontvangt
- de gift moet in geld gedaan zijn (ook online giften komen in aanmerking)
Om een erkenning te krijgen, moet een schriftelijke aanvraag ingediend worden bij de FOD Financiën. Die aanvraag moet uiterlijk ingediend worden op 31 december van het jaar dat voorafgaat aan de periode waarvoor men de erkenning aanvraagt. Een organisatie die niet of niet meer voldoet aan één van de erkenningsvoorwaarden of ze niet nakomt, kan haar erkenning worden geweigerd of ingetrokken. Bij goedkeuring, wordt de erkenning voor een maximumperiode van ten hoogste 6 opeenvolgende kalenderjaren toegestaan. Na deze periode moet een hernieuwing aangevraagd worden.
Meer info vind je op de website van FOD Financiën.
Tip: organisaties die zelf geen fiscale attesten kunnen uitreiken kunnen via de KBS een projectrekening of schenkerskring opstarten.
Fiscaal kader voor schenkingen
Schenkingen van roerende goederen (zoals geld, apparatuur, meubels …) aan private rechtspersonen met onbaatzuchtig doel (vzw’s, stichtingen en ivzw’s) moeten niet gemachtigd worden, wat de waarde van de schenking ook is. Ook schenkingen tussen private rechtspersonen met onbaatzuchtig doel vallen buiten de machtigingsvereiste. Met andere woorden: je hebt hiervoor geen toestemming nodig. Het moet wel gaan om schenkingen tussen rechtspersonen met een gelijkaardig doel.
Onrechtstreeks kan je ook schenkingen ontvangen, bijvoorbeeld: het is mogelijk om bij het afsluiten van een levensverzekering een derde persoon te begiftigen en dit kan ook een vzw zijn.
Schenkingen van onroerende goederen (zoals grond en gebouwen) moeten altijd worden goedgekeurd door de overheid, ongeacht het bedrag en het doel van de organisaties.
Fiscaal kader voor legaten
In een geldig opgemaakt testament kan een organisatie als begunstigde worden aangesteld en kan een legaat worden toegewezen aan een organisatie die de nalater wenst te steunen. In het testament wordt dan aangeduid welk geldbedrag en/of welke goederen worden geschonken.
Het doorgeven van een gebouw of terrein door particulieren na overlijden is onderhevig aan de zogeheten erfbelasting. Bij schenkingen worden schenkingsrechten gehanteerd. Een goede planning kan ervoor zorgen dat de uiteindelijke belasting binnen de perken blijft.
Nalaten aan een goed doel wordt sinds 1 juli 2021 in Vlaanderen belast aan een tarief van 0 %. Bij nalatenschappen aan beroepsverenigingen en private stichtingen is het tarief van 8,5 % van toepassing. Het vroegere ‘duolegaat’ werd afgeschaft.
Een bezoekje aan de notaris is vaak noodzakelijk om volledige klaarheid te scheppen in jouw persoonlijke situatie.
Fiscaal kader voor sponsoring en mecenaat
Bedrijven kunnen organisaties steunen o.a. via sponsoring of via mecenaat. Beide begrippen hebben een andere doelstelling & een andere fiscale behandeling.
De intentie van de onderneming (is deze baatzuchtig of belangeloos?) en de realiteit van de overeenkomst zullen het fiscaal regime bepalen dat toepasbaar is.
Sponsoring
Bij sponsoring verwacht het bedrijf een directe tegenprestatie. Sponsoring is dus niet belangeloos, maar vormt een materiële of financiële ondersteuning aan een manifestatie, aan een persoon, aan een product of aan een organisatie met de bedoeling er een direct voordeel uit te halen: de nodige publiciteit, gratis deelname aan je activiteiten en eventueel een mandaat in het bestuursorgaan.
De fiscale aftrekbaarheid voor sponsorbedrijven is afhankelijk van het type sponsoring dat wordt gekozen.
- Wanneer een bedrijf kiest voor sponsoring in ruil voor publiciteit, dan is de sponsorkost 100 % aftrekbaar (als kost), indien deze aan de 3 voorwaarden uit art. 49 van het Wetboek van Inkomstenbelasting voldoen, zijnde:
- dat zij gedragen werden tijdens de belastbare peride
- dat zij verantword worden aan de hand van bewijsstukken
- dat zij een belastbaar inkmen beogen te behouden of te verwerven
- Wanneer het bedrijf o.a. tickets ontvangt in ruil voor sponsoring, dan is de sponsorkost voor het bedrijf slechts 50 % aftrekbaar (als representatiekosten). Dit wordt dus best niet in de sponsorovereenkomst opgenomen.
Sponsorinkomsten kunnen voor de begunstigden onderworpen zijn aan btw. Afhankelijk van het type activiteit dat georganiseerd wordt, valt ze onder de btw-vrijstellingen, occasioneel of niet … Meer info over de btw-plicht van vzw’s: http://financien.belgium.be/nl/vzws/belastingen_en_btw/btw/
Opgelet: als je als organisatie onder de vrijstelling van btw valt, tot een omzetplafond van 25 000 euro, dan wordt de sponsorinkomst meegerekend om aan die 25 000 euro te komen.
Mecenaat
Mecenaat is gelinkt aan het idee van vrijheid (en vrijgevigheden). Hierbij is er materiële of financiële ondersteuning zonder dat een directe tegenprestatie vereist is. De steun wordt buiten een contractuele verplichting verleent, de mecenas verwacht geen reclame voor zichzelf en wenst soms zelfs anoniem te blijven.
Mecenaat is in principe fiscaal niet aftrekbaar, tenzij voor erkende organisaties, die voldoen aan de voorwaarden voorzien in het Wetboek Inkomstenbelastingen: organisaties die door de FOD Financiën erkend zijn om fiscale attesten uit te reiken.
Het fiscaal regime is datgene dat van toepassing is op de schenkingen. De wettelijke bepaling voorziet dat, onder zeer strikte voorwaarden, bepaalde schenkingen in mindering kunnen worden gebracht van het geheel van de belastbare inkomsten van de onderneming.
Meer info
Op de site van de FOD Financiën vind je heel wat info over fiscaliteit inzake giften, schenkingen, legaten en sponsoring: https://financien.belgium.be/nl/vzws
Alle wetteksten over fiscaliteit vind je terug bij FISCONETplus onder Wetboek Inkomstenbelastingen (WIB) of bij de Vlaamse belastingdienst.
De gangbare btw-percentages vind je terug op http://www.belgium.be/nl/belastingen/btw/tarieven/.