Home » Thema's » Financieel » Fiscaliteit » Onroerende voorheffing

Onroerende voorheffing

In het verleden was de onroerende voorheffing gekoppeld aan een aantal voorwaarden (o.m. bewijzen van een niet-winstgevend karakter) en was de vrijstelling bedoeld voor "vakantiehuizen voor kinderen", een definitie waarvan de fiscus in een aantal gevallen betwistte of een jeugdverblijfcentrum wel aan deze beschrijving voldeed. Met CJT hebben we jarenlang gevochten voor duidelijkheid in dit dossier, een strijd die we zowel in de rechtbank als langs politieke weg hebben geleverd.

Sinds 2016 zijn de voorwaarden versoepeld: een erkenning als jeugdverblijfcentrum type basis, standaard of comfort door Toerisme Vlaanderen volstaat voortaan voor de vrijstelling. Dus niet enkel voor vzw's, maar ook voor alle anderen zoals vennootschappen, particulieren en feitelijke verenigingen.

Opgelet echter als het gebouw, naast jeugdtoerisme, ook andere functies heeft. Voor jeugdlokalen die verhuren stelt dit op zich geen probleem, want ook een jeugdlokaal is vrijgesteld van onroerende voorheffing, wel als de andere functie niet vrijgesteld is van onroerende voorheffing.

Voor een volledige uitleg en een voorbeeldbrief om de vrijstelling aan te vragen: zie pagina 8 in onderstaande publicatie.

Terug naar Fiscaliteit

Gerelateerde publicaties

Vragen over fiscaliteit? Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK