Infrastructuursubsidies
Jeugdverblijfcentra kunnen aankloppen bij verschillende overheden. Een overzicht ...
Logiessubsidie Toerisme Vlaanderen
Met de inkanteling in het logiesdecreet (vanaf 2023) verandert de regelgeving voor infrastructuursubsidies via Toerisme Vlaanderen. Erkende jeugdverblijven komen nu in aanmerking voor de logiessubsidie.
De prioriteiten voor 2024 zijn brandveiligheid en energiebesparing. In vergelijking met 2023 valt dus duurzaamheid (waterbesparing) weg. Maximaal subsidiepercentage is 60 % voor brandveiligheid, 40 % voor energiebesparing. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 150 000 euro per erkend jeugdverblijf.
Een nieuwe oproep wordt verwacht in het voorjaar van 2025. Over de nieuwe prioriteiten is nog geen uitsluitsel.
Meer info op de website van Toerisme Vlaanderen. Antwoorden op enkele veelgestelde vragen kan je op deze pagina terugvinden.
Investeringssubsidies Departement Cultuur, Jeugd en Media
1. Sectorale prioriteiten: duurzaamheid, veiligheid, toegankelijkheid
Jeugdverblijven uitgebaat door een vzw of een andere niet-winstgevende rechtsvorm, kunnen voor de periode 2022-2026 bij Departement Cultuur, Jeugd en Media terecht als de subsidie voor energiebesparende maatregelen, toegankelijkheid en/of veiligheid minstens 150 000 euro en maximaal 500 000 euro bedraagt (of anders gezegd: als de investeringskost minstens 250 000 euro omvat).
Subsidieaanvragen moeten uiterlijk op 1 april van het lopende kalenderjaar worden ingediend. Alle voorwaarden kan je in het reglement nalezen.
2. Investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur
Jeugdverblijven uitgebaat door een vzw of een andere niet-winstgevende rechtsvorm, kunnen aanspraak maken op deze subsidie voor het bouwen, uitbreiden, verbouwen of verwerven van cultuur- en jeugdinfrastructuur met strategisch belang. Ook kosten voor aankoop of verwerving grond/gebouw komen dus in aanmerking.
Het aangevraagde subsidiebedrag moet minimaal 150 000 euro bedragen, er is geen maximumbedrag. De subsidie bedraagt maximaal 60 % van de totale
geraamde bouw- en aankoopkosten, m.a.w. is een inbreng van minimaal 40 % nodig. Je kan een aanvraag voor investeringssubsidies het hele jaar door indienen. Alle info vind je in het reglement terug.