Home » Thema's » Financieel » Subsidies » Overheidsopdrachten

Overheidsopdrachten

Bij een gesubsieerde opdracht ben je onder bepaalde voorwaarden verplicht om de wetgeving op de overheidsopdrachten te volgen (Wet van 17/06/2016 inzake overheidsopdrachten) en je opdracht bekend te maken in het Bulletin der Aanbestedingen (BDA) en/of het Publicatieblad van de Europese Unie (PBEU).

Ga eerst na of je aanzien wordt als een aanbestedende overheid en/of je gesubsidieerde opdracht onderhevig is aan de wet. Bepaal dan welk soort opdracht je wil plaatsen (werk, levering of dienst) en volg de geschikte plaatsingsprocedure op basis van de raming.

Je bent een aanbestedende overheid als voldaan is aan deze drie voorwaarden:

  1. Je voorziet in een behoefte van algemeen belang. Deze voorwaarde is steeds van toepassing in het jeugdtoerisme.
  2. Er is voor de werkzaamheden sprake van bijzondere overheidsinvloed. Dit is onder meer het geval wanneer meer dan 50 % van de financiële middelen van één of meerdere overheden komt. Hierbij moet je álle inkomsten mee in rekening brengen, ook giften en sponsoring. Overheidsfinanciering is alle financiering vanuit de overheid die je activiteiten ondersteunt zoals werkings- en personeelssubsidies en premies, zowel vanuit de Vlaamse overheid als vanuit lokale overheden. Voor deze berekening kan je best tot één jaar terugrekenen.
  3. Je hebt rechtspersoonlijkheid. Alle vzw’s en vennootschappen voldoen aan deze voorwaarde. Als je een feitelijke vereniging bent die verbonden is met een overkoepelende organisatie met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een jeugdbewegingskoepel), zal de overkoepelde organisatie optreden als aanbestedende overheid.

De meeste uitbaters lijken op basis van het tweede criterium te ontsnappen aan de regelgeving, maar kunnen alsnog onderhevig zijn aan de wet wanneer je subsidies ontvangt voor je opdracht en aan drie onderstaande voorwaarden voldoet (cf. art.18 in de wet inzake overheidsopdrachten):

  1. De opdracht betreft werkzaamheden voor sportbeoefening, recreatie en vrijetijdsbesteding of diensten die met die werken zijn verbonden. Dit is van toepassing op jeugdtoerisme.
  2. De opdracht wordt voor meer dan 50 % rechtstreeks gesubsidieerd door de overheid (bv. Toerisme Vlaanderen of Departement Cultuur, Jeugd en Media).
  3. De raming van de opdracht bereikt de drempel voor de Europese bekendmaking: 5 382 000 euro (opdracht voor werken) en 215 000 euro (opdracht voor diensten).

Veel gesubsidieerde opdrachten zullen deze Europese drempelbedragen niet bereiken en zijn dus niet verplicht zijn de wetgeving te volgen. Maar een subsidiegever kan altijd beslissen om een strengere regelgeving te hanteren. Zo is de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten een subsidievereiste bij sommige subsidiegevers - zoals bij Departement Cultuur, Jeugd en Media. Ook kan een subsidiegever reeds bij een lager subsidiebedrag of lager subsidiepercentage een verplichte procedure opleggen. Lees daarom een subsidiegids dus steeds goed door.

Meer informatie kan je lezen in onderstaande publicatie. Ook kan je terecht op de website van Vlaanderen Intern, waar je het digitale draaiboek kan raadplegen. Via de procedurewijzer en stappenplan word je begeleid bij het kiezen van de meest aangewezen plaatsingsprocedure en het uitvoeren van jouw opdracht. 

Terug naar Subsidies

Vragen over subsidies?
Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be