Home » Thema's » Infrastructuur » Gebouw » Keuken

Keuken

Voor zowel zelfkook als volpension moet er telkens een kookruimte zijn. Een ruimte die er iedere keer anders kan uitzien, maar waarbij je bij de inrichting best enkele algemene regels hanteert om het koken op een vlotte en hygiënische manier te laten verlopen.

Enkel volpension

Jeugdverblijfcentra die maaltijden aanbieden aan hun gasten, zijn verplicht om autocontrole uit te voeren op het voedsel en de bereiding ervan.

lees meer

In het verleden kon men daarvoor beroep doen op autocontrolegidsen, te verkrijgen bij de verschillende sectorfederaties, vaak tegen betaling. Vandaag zijn alle gidsen gratis te downloaden op de website van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV).

Bovendien kan je nu als jeugdverblijfcentrum de keuze maken tussen twee autocontrolegidsen. Een generieke gids kan door iedereen gebruikt worden of je kan kiezen om de specifieke en dus meer uitgebreide gids voor de grootkeuken te hanteren.

Daarnaast zijn 14 modules beschikbaar. Afhankelijk van je activiteiten moet je één of meerdere modules toevoegen aan de autocontrolegids. In onze sector kan dit bijv. gaan over gefrituurde gerechten, productie van belegde broodjes of het gebruik van tapinstallaties.

Het is niet verplicht om de gedownloade informatie af te drukken. Wel moet je kunnen aantonen dat alle informatie beschikbaar is voor alle keukenmedewerkers. Een map met een uitgeprinte versie zal dan toch vaak de handigste oplossing blijken te zijn.

Tot slot moeten volpensionhuizen een toelating aanvragen bij het Voedselagentschap (FAVV) en deze zichtbaar ophangen voor de klanten. Zij zullen jaarlijks een factuur krijgen die de werking van het FAVV mee moet bekostigen. 


Enkel zelfkook

Voor huizen die zelfkook aanbieden, ligt de verantwoordelijkheid op het vlak van voedselveiligheid bij de groep die kookt.

lees meer

De uitbater verhuurt enkel een gebouw (met keuken), het is aan de jeugdgroep om zelf te beoordelen of hierin op een verantwoorde manier kan gekookt worden. Toch wordt aan jeugdgroepen niet gevraagd om de HACCP-richtlijnen te volgen (zoals die voor volpensionhuizen wel gelden), wel moet een minimum aan hygiëne in acht genomen worden. Los van verantwoordelijkheid, is het uiteraard een dienstverlening om aan de groepen een keuken aan te bieden die hygiënisch koken mogelijk maakt. De tips in onderstaande artikels komen daarom ook van pas voor zelfkookhuizen.


Zowel volpension als zelfkook

In jeugdverblijfcentra waar zowel volpension als zelfkook mogelijk is, is het principe eveneens: wie de maaltijd bereidt, is verantwoordelijk.

lees meer

Bij volpensionmaaltijden is de uitbater dus verantwoordelijk, bij zelfkook draagt de uitbater geen verantwoordelijkheid.


Traiteurdienst

In huizen waar gewerkt wordt met een traiteur, dient de traiteur gekend te zijn bij het Voedselagentschap.

lees meer

Best is dat de traiteur rechtstreeks levert aan de groep. Uitbaters die bijv. zelf nog het eten opwarmen, worden opnieuw deel van de voedselketen en kunnen dus ook aansprakelijk worden in geval van problemen.


Drank en/of versnaperingen

Jeugdverblijven die drank en/of kleine versnaperingen (chocolade, chips ...) verkopen, moeten zich laten registreren bij het Voedselagentschap. Gratis aanbieden kan wel zonder registratie.

Vermelding van de 'allergenen' in niet-voorverpakte levensmiddelen

Wie maaltijden aanbiedt, moet sinds 14 december 2014 de 'allergenen' in niet-voorverpakte levensmiddelen vermelden.

lees meer

Onder de allergenen verstaat men de 14 stoffen en producten die verantwoordelijk zijn voor de voornaamste allergieën en voedselintoleranties. Welke allergenen dit precies zijn en hoe dit in de praktijk vorm moet krijgen vind je op de site van de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en milieu.


Terug naar Gebouw

Vragen over het gebouw? Neem contact op met CJT!

© 2025 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be