Home » Thema's » Infrastructuur » Gebouw » Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid van een gebouw heeft te maken met aanpassingen voor verschillende doelgroepen: niet alleen rolstoelgebruikers, maar ook slechtzienden, slechthorenden, kinderen met een verstandelijke handicap of kinderen met astma of allergie.

Bij verbouwingen en zeker bij nieuwbouw loont het de moeite om na te denken over toegankelijkheid. Een verhoogde toegankelijkheid zorgt er in ieder geval voor dat een aantal nieuwe doelgroepen kunnen worden aangesproken.

Een overzicht van de Vlaamse jeugdverblijven met een toegankelijkheidslabel vind je hier.

De toegankelijkheidsnormen

Toerisme Vlaanderen heeft een aantal toegankelijkheidsnormen uitgewerkt om de toegankelijkheid van gebouwen te verhogen.  De richtlijnen zijn niet steeds op maat van jeugdverblijfcentra, maar kunnen wel gezien worden als een soort hulpmiddel. Deze normen zijn niet verplicht voor de erkenning.

Toegankelijkheid van gebouwen is ook terug te vinden in algemene wetgeving. De Vlaamse regelgeving voor publieke ruimten is vanaf 1 maart 2010 van toepassing en vervangt de oude wetgeving over de toegankelijkheid van publieke gebouwen van 1975. Sinds 31 maart 2011 is de wetgeving echter versoepeld, waardoor heel wat jeugdverblijven niet meer onder dit reglement vallen. De verordening geldt voortaan nl. niet voor jeugdverblijven met minder dan 10 slaapzalen én een eetzaal van maximaal 150 m². De nieuwe toegankelijkheidsregels worden opgenomen in de procedure tot het bekomen van de bouwvergunning.
Momenteel wordt een nieuwe toegankelijkheidsverordening voorbereid, die wellicht in werking zal treden in de loop van 2025. Het is een verfijning van de huidige regelgeving.

Subsidies

Voor toegankelijkheidswerken worden soms subsidies toegekend. 

Terug naar Gebouw

Vragen over het gebouw? Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK