Home » Thema's » Uitbating » Administratie » Risicoanalyse

Risicoanalyse

Een risicoanalyse maak je in de eerste plaats om de veiligheid van personen (en kinderen en jongeren in het bijzonder) te garanderen. Daarnaast speelt natuurlijk ook de aansprakelijkheid een rol. Met een risicoanalyse toon je aan dat je je uitbating ook beheert als een ‘voorzichtig en redelijk persoon’, wat belangrijk is in de rechtspraak en bij verzekeringskwesties.

Met een risicoanalyse breng je op een structurele manier in kaart wat kan foutlopen. Je zoekt naar de potentiële gevaren, schat de risico’s in en werkt preventieve maatregelen uit om de risico’s te elimineren of tot een minimum te beperken. Het doel is uiteindelijk schade aan personen of infrastructuur te vermijden.

Sluit een goede risicoanalyse alle gevaren en risico’s volledig uit? Neen, dat kan jammer genoeg niet. Daarom komen in een risicoanalyse ook scenario’s aan bod waarbij gevaren en risico’s toch tot schade leiden. Zo ben je voorbereid en kan je de schade en daarbij horende aansprakelijkheid beperken.

Door de gevaren en risico’s uit te schrijven in een risicoanalyse, toon je aan dat veiligheid hoog in het vaandel wordt gedragen. Maar dankzij een uitgeschreven risicoanalyse is het uitwisselen van opgebouwde ervaringen aan iedereen die betrokken is bij de uitbating en het doorgeven aan de opvolgers ook heel wat eenvoudiger.

Wat er in een risicoanalyse thuishoort en hoe je dit concreet vormgeeft, lees je in onderstaand artikel.

Terug naar Administratie

Gerelateerde publicaties

Vragen over administratie? Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK