Veelgestelde vragen logiessubsidie Toerisme Vlaanderen

Een nieuw decreet en dus ook nieuwe spelregels voor de logiessubsidie via Toerisme vlaanderen. 
We beantwoorden hieronder enkele veelgestelde vragen en formuleren enkele aandachtspunten.

Welke documenten moeten zeker bij de aanvraag ingediend zijn?

  1. Een duidelijke omschrijving van de geplande aankopen en uit te voeren werken.
  2. Een kostenraming met eenheidsprijzen: dit moet een offerte van een leverancier zijn of een raming van architect of aannemer. Een eigen raming volstaat dus niet.
  3. Als je niet de eigenaar bent, heb je een schriftelijk bewijs nodig dat de eigenaar akkoord gaat met de aankopen en werken.
  4. Indien je je aanvraag indient voor de prioriteit brandveiligheid, moet zeker een verklaring van de brandweer (verslag, brief, mail) toegevoegd worden. Uit de verklaring moet blijken dat de werken of aankopen nodig zijn om te voldoen aan de brandveiligheidsnormen.
  5. Een aantal foto's van de locatie waar de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd.

Wat als ik een document vergeten ben? Kan dit later nog ingediend worden?

Het uitgangspunt is dat er een volledig dossier ingediend moet worden. Als alle noodzakelijke documenten niet tegen de vastgelegde indiendatum ingediend zijn, wordt het hele dossier onontvankelijk verklaard. 

Tip: dien je dossier tijdig in, bijvoorbeeld een maand voor de deadline. Als je dan nog een document vergeten bent en Toerisme Vlaanderen merkt dit tijdig op, dan kan je nog gevraagd worden om het na te sturen. Maar voor alle duidelijkheid: Toerisme Vlaanderen is niet verplicht om dit op voorhand na te kijken, het blijft de verantwoordelijkheid van de uitbater om een volledig dossier in te dienen. En na de indiendatum een document nasturen, zal sowieso niet mogelijk zijn.

Hoeveel tijd krijg ik om de werken uit te voeren?

Je krijgt twee jaar de tijd om de werken uit te voeren, gerekend vanaf het moment van toekenning van de subsidie.
Uitzonderlijk kan deze termijn door Toerisme Vlaanderen verlengd worden met nog eens twee jaar, mits indiening van een gemotiveerde aanvraag.
Voorbeeld: als je op 25 oktober 2024 te horen krijgt dat de subsidie wordt toegekend, krijg je tot 25 oktober 2026 de tijd om de werken uit te voeren. Uitzonderlijk nog te verlengen tot 25 oktober 2028.

Vanaf wanneer mag ik de werken uitvoeren?

Dit is toegelaten vanaf het moment dat je de subsidieaanvraag hebt ingediend. Dat betekent uiteraard dat je dan de werken uitvoert zonder garantie op subsidie. Als de subsidie dan uiteindelijk wordt toegekend, kan je vervolgens de facturen en betaalbewijzen indienen.

Geldt het maximale subsidiebedrag van 150 000 euro per erkenning?

Inderdaad. Een domein met meerdere erkende jeugdverblijven kan het maximumbedrag toepassen per erkenning.

Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?

Dit gebeurt kort nadat alle facturen en betaalbewijzen zijn bezorgd. Er is wel nog een extra voorwaarde: het jeugdverblijf moet reeds erkend zijn volgens de normen in het nieuwe logiesdecreet. Behalve dan voor de brandveiligheidsnormen: daar blijven attesten toegekend via het decreet 'toerisme voor allen' wel hun volledige geldigheidsduur behouden of worden ze sowieso verlengd tot eind 2025.

Mocht de nieuwe erkenning nog niet rond zijn, vraag dan snel een bezoek aan bij Toerisme Vlaanderen.

Kan de subsidie worden uitbetaald in meerdere schijven?

Bij een toegekende subsidie van meer dan 50 000 euro kunnen er uitzonderlijk maximaal twee betalingsaanvragen worden ingediend. Je bepaalt in dat geval zelf de grootte van het bedrag waarvoor je een eerste betalingsaanvraag indient.

Wordt de subsidie beschouwd als staatssteun en geldt dus de deminimisregeling?

Nee, voor jeugdverblijven geldt een uitzondering. De logiessubsidie wordt niet beschouwd als staatssteun en je hoeft dus geen rekening te houden met eventuele plafonds.

Wanneer zal er gecommuniceerd worden over de toegekende subsidies?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal ingediende dossiers en de goedkeuring van de Inspectie Financiën. Het subsidiebesluit voorziet een termijn van uiterlijk vier maanden, maar Toerisme Vlaanderen stelt alles in het werk om al een stuk sneller te kunnen communiceren. In 2023 en 2024 is het bijvoorbeeld gelukt om te antwoorden na ongeveer drie maanden.

Pas op dat moment zal er ook duidelijkheid zijn over het subsidiepercentage. 

Ik teken in op de CJT-samenaankoop van branddetectie. Waar moet ik op letten?

CJT heeft bij de voorbereiding van de samenaankoop meerdere offertes grondig afgewogen. Wie intekent op de samenaankoop, moet dus geen bijkomende offertes opvragen bij installateurs.
In functie van de aanvraag heeft Toerisme Vlaanderen een offerte/raming op naam van het jeugdverblijf nodig. Die dien je uiteraard zelf nog tijdig op te vragen bij de gekozen firma, maar daarover werden afspraken gemaakt.

In functie van de subsidieoproep 2025 zullen we in het voorjaar de samenaankoop hernieuwen. Alle info over de samenkoop branddetectiecentrale vind je op deze pagina

Als er meerdere opmerkingen zijn in het brandweerverslag, is het dan mogelijk om nu slechts een deel van de noodzakelijke werken in te dienen en een tweede deel in 2025?

Als er ook in 2025 een subsidieoproep komt voor brandveiligheid, kan dit. Het is de evidentie zelve dat brandveiligheid ook de komende jaren gesubsidieerd zal worden, maar de definitieve beslissing wordt pas later genomen.
Voorbeeld: je hebt een detectiecentrale en brandtrap nodig, maar je hebt nog geen offerte van een brandtrap. Dan kan je in 2024 enkel de subsidiëring van de centrale aanvragen en (hopelijk) in 2025 de brandtrap. Hiervoor kan je hetzelfde controleverslag gebruiken.

Zijn er subsidies voor de vervanging van een verouderde brandcentrale?

Ja, de vervanging (of uitbreiding) van een bestaande brandcentrale kan in aanmerking komen voor de logiessubsidie, maar de noodzaak hiervan moet wel blijken uit een controleverslag van de brandweer. Eventueel kan ook een e-mail of verklaring van de brandweer gelden als (extra) verduidelijking van de noodzaak. 

In het verslag van de brandweer staat dat er onvoldoende vluchtwegen zijn voor mijn huidige capaciteit. Maar ik wil graag mijn huidige capaciteit behouden en daarom een brandtrap plaatsen. Volstaat dit verslag voor de subsidie van een brandtrap?

De noodzaak van de brandveiligheidswerken moet duidelijk blijken uit je aanvraagdossier. Daarom is het beter om de mogelijke oplossing (zoals een brandtrap) op te laten nemen in het controleverslag of verklaren door de brandweer (bijvoorbeeld in een e-mail). Zo ben je zeker dat dit de enige tekortkoming is en kan je misverstanden vermijden. Als er nog bijkomende opmerkingen zijn (voor de verhoogde capaciteit) kan je die eventueel ook nog meenemen in je subsidie-aanvraag.

Wat met een eventuele omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning hoeft niet toegevoegd te worden aan de aanvraag.

Belangrijk om weten: voor het plaatsen van een brandtrap is een omgevingsvergunning nodig, maar die hoef je dus niet op het moment van de subsidieaanvraag in je bezit te hebben. Daarbij nog een belangrijke nuance: voor een omgevingsvergunning is uitbreiding van het volume vaak niet toegelaten, bijvoorbeeld door een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of omwille van zonevreemdheid. Een buitentrap wordt echter niet beschouwd als bouwvolume en wordt dus niet meegerekend bij het bouwvolume.

 

Meer algemene info m.b.t. de logiessubsidie vind je op deze pagina.

Heb je nog vragen rondom brandveiligheid? Neem zeker een kijkje op deze pagina

Vind je op onze website geen antwoord op je vraag of heb je hulp nodig? Je kan ons bereiken op info@cjt.be of tel. 09 210 57 75.

© 2025 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be