Leningen

Het grote voordeel van een lening is dat je op korte termijn veel geld ter beschikking hebt, het nadeel is dat je boven op de afbetaling van de lening meestal ook intresten moet betalen. Het maandelijks afbetalen kan dan een zware dobber zijn, zeker in een periode dat er nog geen inkomsten uit verhuur zijn. 

Leningen (of kredieten) bestaan in verschillende formules: voorfinanciering, formeel (bancair) & informeel lenen (peer-to-peer, FFF), korte & lange termijn kredieten …

 

Energielening voor zonnepanelen

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media voorziet voor vzw’s de mogelijkheid om renteloos te lenen, dit om de aankoop en plaatsing van zonnepanelen en bijhorende installaties te financieren. Organisaties of lokale overheden die beschikken over eigen cultuur- of jeugdinfrastructuur, komen in aanmerking voor de renteloze energielening.
De terugbetaaltermijn van de lening is maximaal tien jaar, met maandelijkse terugbetaling. Het is immers de bedoeling dat ook de terugverdientijd korter is dan tien jaar. De rente bedraagt 0 % en het maximumbedrag ligt vast op 135 000 euro (exclusief btw).
Er zijn geen vaste indiendata: aanvragen kunnen het hele jaar door ingediend worden, de beoordeling van de aanvragen zou ongeveer één maand in beslag nemen.

Meer info op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

 

Renteloze lening CJT vzw

De renteloze lening van CJT is een peer-to-peer lening: jeugdverblijven die hun reservaties via Kampas (formule Plus/Service) laten verlopen, kunnen er gebruik van maken. Het gebouw moet erkend zijn door Toerisme Vlaanderen en minstens 75 dagen beschikbaar zijn voor verhuur.

Meer informatie over de modaliteiten van deze lening kan je in onze informatiefiche lezen of opvragen via info@cjt.be.

 

Bancaire kredieten

Bij de bank kan je terecht voor leningen op zowel korte (< 1 jaar) als lange (> 1 jaar) termijn. Neem een kijkje op de website van VLAIO voor de mogelijkheden.

Baat je uit als vzw? De meeste grootbanken hebben aangepaste kredietformules voor organisaties/verenigingen. Triodos Bank heeft bijvoorbeeld naast duurzame financiële producten ook een aanbod op maat van Social Profit organisaties.

Voor bedragen lager dan 25 000 euro zijn microkredieten meer aangewezen.

 

Microkredieten

Microkredieten zoals Hefboom en MicroStart zijn kleine leningen.

  • leningsbedrag is lager dan 25 000 euro
  • geen waarborgen
  • veelal een hogere rentevoet
  • niet altijd voor vzw’s

Lees meer over Hefboom

Hefboom

Bij Hefboom kan je terecht voor financiering, training & consulting en dienstverlening. Hefboom biedt specifieke financieringsmogelijkheden voor uitbaters (vennootschappen, vzw's, particulieren, ...) die zich inzetten voor een sociale en duurzame samenleving: maatwerkbedrijven (beschutte en sociale werk- plaatsen), organisaties werkzaam in gezondheid, gelijke kansen, welzijn, cultuur, sociaal-cultureel werk, non-profit, ecologie en duurzaamheid.

Hefboom voorziet in investeringskredieten, bedrijfskapitaalkredieten en overbruggingskredieten voor bijvoorbeeld subsidies. Hefboom zoekt mee naar de meest geschikte financieringsvorm. Indien nodig, doet Hefboom ook financiering op maat van het project of de onderneming.

  • Impulskrediet bij Hefboom:
    (kandidaat-)Ondernemers met een goed idee en een uitgewerkt ondernemings- en financieel plan kunnen gebruikmaken van Impulskrediet van Hefboom. Dit is een microkrediet tot 25 000 euro voor ondernemers die moeilijk aan bankfinanciering geraken.
  • Overbruggingskrediet bij Hefboom
    Indien je over te weinig liquide middelen beschikt kan een overbrugging, van subsidies of andere toekomstige inkomsten, nodig zijn. Een overbruggingskrediet overbrugt de periode van de toekenning van lokale, regionale, federale of zelfs Europese subsidies tot wanneer je ze effectief ontvangt. Je kan ook een overbruggingskrediet aangaan voor toekomstige gegarandeerde inkomsten.
    Het overbruggingskrediet van Hefboom heeft een looptijd van 1 jaar en een vaste rentevoet. Dit krediet is er voor sociale ondernemingen, vzw’s en coöperaties actief in sociale economie, welzijn, zorg, gezondheid en gelijke kansen, ecologie en duurzame innovatie, inclusieve en sociale huisvesting … 

Lees meer over MicoStart

MicroStart

MicroStart verstrekt microkredieten van 500 tot 25 000 euro aan ondernemers (incl. vzw’s) die geen toegang hebben tot het bankkrediet, bijvoorbeeld vanwege geen of onvoldoende eigen middelen. Er zijn 2 formules:

  • Jump: voor starters, of starters van minder dan een jaar oud (rentevoet vanaf 12,13 %), kredieten van 500 tot 15 000 euro, looptijd max. 4 jaar.
  • Boost: voor wie al meer dan een jaar een zaak heeft (intrestvoet 11,13 %.), kredieten van 500 tot 25 000 euro, looptijd max. 6 jaar.

Er is ook een groepslening mogelijk voor een vereniging of een vzw als je ervoor kiest een lening in groepsverband aan te gaan.


Meer informatie over microkredieten vind je ook bij vzw FUNDS FOR GOOD IMPACT. Deze vzw werkt sinds 2013 nauw samen met instellingen voor microfinanciering, coöperatieve banken, overheidsorganisaties en crowdfundingorganisaties om personen in moeilijkheden of met een sociaal project te financieren en begeleiden en hen de kans te geven te starten met hun activiteiten.

 

Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV)

PMV ondersteunt in hoofdzaak vennootschappen, zelfstandigen en vrije beroepers, met kapitaal, leningen, waarborgen en/of fondsen. Deze financieringen zijn ook interessant voor starters. Sommige producten zijn ook beschikbaar voor vzw’s. Hun aanbod bestaat o.a. uit: de Startlening, Cofinanciering, Cofinanciering+, de Winwinlening, het Vriendenaandeel en Waarborgen.

Lees meer over PMV

Waarborgregeling (via PMV)

Heb je een sterk businessplan maar nog onvoldoende waarborgen om de bank te overtuigen? Als uw financiële instelling geen krediet wil verlenen omdat je onvoldoende zekerheden kan bieden, dan is een waarborg via PMV een goed alternatief. Via PMV kan je een waarborg krijgen tot en met 1,5 miljoen euro, die maximum 75 % van het bedrag van je krediet dekt. In ruil betaal je een eenmalige premie volgens de omvang en looptijd van de waarborg. Kmo’s en grote ondernemingen en zelfstandigen, vrije beroepers en vzw’s met een economische activiteit kunnen allemaal gebruikmaken van de generieke Waarborgregeling.

Winwinlening (via PMV)

Via de Winwinlening kan je goedkoop tot 300 000 euro lenen via particuliere investeerders, vrienden of familieleden. Vzw’s zijn ook toegelaten indien zij kunnen beschouwd worden als een KMO. Hiervoor is een gehele of gedeeltelijke commerciële activiteit vereist.

Voor de kredietgever is er een fiscaal voordeel.


Obligatielening

Baat je uit als vennootschap (BV, NV en CV), dan kan je overwegen om voor een investering beroep te doen op achterban of vrienden en gebruik te maken van obligatieleningen. Ook vzw's kunnen sinds 2018 obligatieleningen aangaan. Dankzij een obligatie gelden er duidelijke afspraken die dezelfde zijn voor iedereen.

Interest en looptijd worden vastgelegd, er is een terugbetalingsverbintenis en je kiest voor welk bedrag je intekent. Vaak kan een goedkopere of zelfs geen rente worden afgesproken.

Er zijn een aantal vormvereisten naargelang het type vzw, de coupure en het totaal opgehaalde bedrag en het opgehaald bedrag/persoon. Een obligatie valt onder een wettelijke regelgeving van de FSMA (de autoriteit voor financiële diensten en markten). Meer info over de vzw-obligatielening kan je terugvinden op de website van Cultuurloket.

 

Andere leningen

Sociale projecten (ook jeugdtoerisme valt hieronder) kunnen onder bepaalde voorwaarden lenen bij de federale overheid aan een heel interessante rente. Wens je hierover extra info, contacteer ons dan via info@cjt.be

Jeugdverenigingen die willen lenen, krijgen nog andere tips op de website www.jeugdlokalen.be. Hoe Kroffel vzw het heeft aangepakt, lees je in onderstaand artikel.

Terug naar Andere financiering

Vragen over andere financiering? Neem contact op met CJT!

© 2025 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be