Home » Thema's » Financieel » Rendabiliteit » Energie en water

Energie en water

In de formule volpension zit de energie- en waterprijs vaak verrekend in de totaalprijs. In de formule zelfkook wordt dit principe minder vaak toegepast. Daar wordt gewerkt met een forfait of het effectieve verbruik. Het forfait heeft als voordeel dat de groep voordien de kostprijs kent. Het nadeel is dat zuinig verbruik niet wordt beloond. Daarom geniet het factureren aan de hand van het verbruik de voorkeur. Het plaatsen van meters en eventueel tussenmeters loont daarom zeker de moeite.

Wat op de factuur vermeld staat, kan aangerekend worden aan de groepen. Niet minder, maar ook niet meer. Het is immers niet toegelaten om energie te verkopen met winst, afrondingen buiten beschouwing gelaten.

Hoe bereken je de kostprijs voor energie en water? Dit leggen we hieronder kort uit. Vergeet echter niet bij het effectieve verbruik van zowel elektricteit, gas als water ook de btw door te rekenen.

Stookolie, butaan- en propaangas

In geval van stookolie, butaan- en propaangas betaal je de factuur vooraf. Hierdoor kan je perfect uitrekenen wat het verbruik kost, op voorwaarde dat je kan meten. Gasflessen kan je wegen, voor de stookolietanks kan je een meter voorzien.

Electriciteit en aardgas

Voor elektriciteit en aardgas wordt gewerkt met tussentijdse voorschotfacturen, de slotfactuur wordt achteraf opgemaakt. Er kan gekozen worden voor een vaste of variabele prijs. Een vaste prijs heeft als voordeel dat het bedrag dat moet worden doorgerekend aan de groepen, gemakkelijker te bepalen is. De kostprijs van een vaste prijs ligt wel hoger, maar anderzijds ben je niet meer afhankelijk van de voorspelde prijsstijgingen.

De factuur wordt opgesplitst in een vaste abonnementsprijs, het effectieve verbruik, distribitie en transportkosten en een aantal taksen. Voor de verbruiksprijs kan gekozen worden tussen een normaal tarief, een tweevoudig tarief en een nachttarief. Voor jeugdverblijven die veel verhuren tijdens weekends, is een tweevoudig tarief een absolute aanrader omdat het volledige weekend als daluren beschouwd wordt.

Om de effectieve kostprijs van aardgas te berekenen, moet de eenheid op de meterstand omgezet worden naar de eenheid vermeld op de factuur. Omdat 1 m³ aardgas ongeveer 11 kWh (kilowatt uur) is, wordt het verschil tussen beide meterstanden vermenigvuldigd met het getal 11.

Wil je een beter zicht krijgen op de energiefactuur, dan kan je via je energieleverancier en op basis van de gekozen formule een tariefkaart opvragen waarop de diverse eenheidsprijzen vermeld staan. Op de website van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) kan je op basis van je eigen verbruik een prijssimulatie doen voor de verschillende energieleveranciers. Hou er wel rekening mee dat kortingen en acties niet worden meegenomen in de simulatie.

De waterfactuur

Alle Vlaamse drinkwatermaatschappijen berekenen de waterfactuur op dezelfde manier. Voor huishoudelijk verbruik geldt een progressieve tariefstructuur (wie meer verbruikt, betaalt meer), voor niet-huishoudelijk verbruik een vlakke tariefstructuur. Beide tariefstructuren zijn in onze sector mogelijk.

Een simulatie  van de waterfactuur kan je maken aan de hand van de informatie beschikbaar op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (www.vmm.be) of navragen bij je eigen watermaatschappij.Is er een groot verschil tussen de progressieve en de vlakke tariefstructuur, schakel dan onmiddellijk om naar de goedkoopste tariefstructuur.

Jeugdverblijven die kiezen voor een vlakke tariefstructuur en meer dan 500 m³ leidingwater verbruiken per jaar (of beschikken over een eigen waterwinning), krijgen een dossier bij de Vlaamse Milieumaatschappij. 

Wie een dossier heeft, betaalt geen vastrecht voor de afvoer en de zuivering van het afvalwater. Wat je wel betaalt, zijn de gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdragen. De gemeentelijke bijdrage wordt bepaald door de rioolbeheerder die de keuze heeft tussen een standaardtarief of een individueel tarief op basis van de heffingsgegevens vermeld in het VMM-dossier. De bovengemeentelijke bijdrage wordt altijd berekend aan de hand van de heffingsgegevens. Hoe de heffing precies berekend wordt, is zeer technisch, maar heeft wel een invloed op de eindafrekening. Hierdoor kunnen de tarieven iets hoger liggen dan hierboven vermeld. Toch blijft het zinvol om beide tarieven te vergelijken en onmiddellijk te kiezen voor de goedkoopste tariefstructuur. Tot slot: wie een dossier heeft bij de Vlaamse Milieumaatschappij, krijgt twee afrekeningen: een afrekening van de watermaatschappij voor de productie en levering van het water en de afvoer van het afvalwater en een afrekening van de Vlaamse Milieumaatschappij voor de zuivering (daarin worden de voorschotten, betaald aan de watermaatschappij, automatisch verrekend).

Terug naar Rendabiliteit

Vragen over prijsbepaling? Neem contact op met CJT!

 

© 2025 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be