Home » Thema's » Financieel » Subsidies » Personeelssubsidies

Personeelssubsidies

Door de inkanteling van het decreet 'toerisme voor allen' in het logiesdecreet gelden nog overgangsmaatregelen. Oude erkenningen en classificatienormen blijven hierdoor nog maximaal tot eind 2025 geldig of totdat de nieuwe erkenningen volgens het logiedecreet worden toegekend. Tijdens die overgangsmaatregelen blijft iedereen dezelfde rechten behouden, ook binnen het hernieuwde decreet 'jeugdverblijven en hostels'.

Het decreet 'jeugdverblijven en hostels' wil een stimulans geven op vlak van het aantal jeugdverblijfplaatsen in Vlaanderen en tegelijk waken over voldoende diversiteit. Daartoe worden werkings- en personeelssubsidies uitbetaald. We bespreken hieronder de personeelssubsidie, enkel beschikbaar voor de verblijven met een comfortclassificatie comfort. 

Algemene subsidievoorwaarden

Een eerste belangrijke voorwaarde om personeelssubsidies te kunnen krijgen, is dat het jeugdverblijfcentrum erkend is binnen het logiesdecreet (uitgezonderd de jeugdverblijven in Brussel, die worden erkend door het Departement Cultuur, Jeugd en Media). Er zijn echter nog een aantal bijkomende voorwaarden, we sommen de belangrijkste op:

  • De uitbating onderschrijft de regels en principes van de democratie, de mensenrechten en de rechten van het kind.
  • Het secretariaat en de uitbating ligt in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-hoofdstad.
  • Alle uitbatingsgegevens zijn beschikbaar in het Nederlands.
  • De uitbating beheert op zelfstandige wijze de financiën en bepaalt het eigen beleid.
  • De uitbating moet gebeuren door een vzw, een lokaal bestuur, een stichting of een coöperatieve vennootschap (met erkenning als sociale onderneming).
  • Er moet een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid afgesloten zijn.

Specifieke subsidievoorwaarden

  • De uitbating realiseert jaarlijks minstens 70 % overnachtingen voor jeugd.
  • Er wordt voor jeugdverenigingen een substantieel lagere prijscategorie vastgelegd.
  • Het verblijf moet minstens 200 dagen per jaar verhuurbaar zijn, waarvan minstens 80 dagen tijdens de schoolvakanties.
  • Op jaarbasis moeten minstens 2 000 overnachtingen gerealiseerd worden voor jongeren, waarvan minstens 1 000 buiten de maanden juli en augustus.
  • Jaarlijks ontvangt het verblijf voor minstens één nacht minstens 10 jeugdwerkverenigingen.

Beoordeling

Jeugdverblijfcentra met een comfortclassificatie comfort kunnen genieten van een personeelssubsidie. Departement Cultuur, Jeugd en Media hanteert hierbij een maximum van 30 000 euro per toegekend voltijds equivalent. Departement Cultuur, Jeugd en Media houdt bij de beoordeling rekening met volgende factoren: personeelsinzet, de noodzaak, de meerwaarde, de arbeidsintensiviteit, de aard van het verblijf, de gevraagde personeelssubsidie, de inhoudelijke werking, het bereik van jeugd en jeugdwerk, overnachtingscijfers, bezettingsgraad, slaapcapaciteit, locatie, grootte van het domein, financiële resultaten en toekomstvisie centrum.

De toekenning van een personeelssubsidie heeft desgevallend betrekking op het volledige domein (dus mogelijks een combinatie van meerdere jeugdverblijfcentra).

Stappenplan en bijkomende informatie

Kom je in aanmerking en wil je graag personeelssubsidies aanvragen, volg dan dit stappenplan. Extra info vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Wetteksten

Decreet 'jeugdverblijven en hostels'
Uitvoeringsbesluit 'jeugdverblijven en hostels'

Terug naar Subsidies

Gerelateerde publicaties

Vragen over subsidies?
Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be
Om je surfervaring te verbeteren maakt CJT gebruik van cookies. Meer informatie   OK