Sanitair
"Bezint eer ge begint' is een belangrijk spreekwoord voor wie infrastructuurwerken plant in het sanitair van zijn jeugdverblijf. Daarom sommen we hier alvast enkele belangrijke aandachtspunten op.
Wat zegt het logiesdecreet?
Elk aangemeld verblijf moet voldoen aan de basisnormen uit het logiesdecreet. Daarin staat onder andere dat elk verblijf proper en onderhouden moet zijn. Daarnaast gelden ook nog verplichte uitbatingsvoorwaarden en de vrijwillige comfortclassificatienormen basis, standaard of comfort. Afhankelijk van de classificatie worden andere eisen aan het sanitair gesteld.
Voor elk jeugdverblijf geldt minstens de classificatie basis.
Wie zijn sanitair wil vernieuwen of verbeteren en hiervoor infrastructuursubsidies aanvraagt via het logiesdecreet moet zich laten erkennen. Voor subsidies worden wel bijkomende voorwaarden opgelegd rond toegankelijkheid. Meer informatie vind je op onze pagina toegankelijkheid.
Wat zijn andere wettelijke bepalingen?
Legionella
In 2007 werd door de Vlaamse regering een aangepast legionellabesluit goedgekeurd. Het legionellabesluit is bedoeld ter preventie van de veteranenziekte en is van toepassing op jeugdverblijven van minstens 15 personen. Meer info vind je in onderstaand dossier over legionella en hier.
De keuring
Omdat er bij de watervoorziening in het sanitair zowel gebruik kan gemaakt worden van leidingwater als regenwater, moet elke nieuwe en vernieuwde binneninstallatie gekeurd worden. Door deze waterkeuring wordt vermeden dat regenwater terugvloeit in de distributieleiding. Als uitbater moet je zo'n waterkeuring zelf aanvragen bij een drinkwatermaatschappij of een erkende keuringsinstantie.
Een overzicht van instanties kan je terugvinden via het waterloket. Meer informatie vind je bij de koepelorganisatie van de Vlaamse waterbedrijven.
Bij de milieudienst of bij de technische dienst van de gemeente kan je terecht voor informatie rond de zuivering van afvalwater. Hoe dit precies moet gebeuren hangt af van het feit of er riolering is en of er in de toekomst al dan niet een aansluiting op een collectief waterzuiveringssysteem staat gepland.
De verwachtingen van groepen
Uit een kleine rondvraag bij jeugdgroepen blijkt dat netheid van het sanitair een belangrijke invloed heeft op de keuze voor een bepaald jeugdverblijf. Oud, smerig en onvoldoende sanitiar doet groepen afhaken. Wil je als uitbater extra comfort aanbieden, dan is het voorzien van extra sanitair zeker aan te raden.
Lees meer over sanitair in onderstaand artikel en over de productie van warm water in het dossier.