Logiesdecreet: het toepassingsgebied
Sinds 1 januari 2023 bepaalt het Vlaamse logiesdecreet welke soorten verblijven onder welke regels vallen. De logica is: iedereen moet zich aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan het logiesdecreet, behalve volgende categorieën:
- jeugdlokalen die maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan georganiseerde jeugdgroepen onder begeleiding (meldingsplicht aan de burgemeester volstaat)
- kampeerterreinen die maximaal 75 dagen per jaar verhuren aan georganiseerde (jeugd)groepen onder begeleiding (meldingsplicht aan de burgemeester volstaat)
Voor beide categorieën (jeugdlokalen en kampeerterreinen) gelden geen specifieke Vlaamse regels, al kan een jeugdlokaal met beperkte verhuur natuurlijk ook de keuze maken om zich toch aan te melden en gebruik te maken van de bijhorende voordelen. En een tentengrond die wordt verhuurd samen met een erkend jeugdverblijf, kan ook een erkenning bekomen die nuttig is in geval van een werkingssubsidie bij het Departement Cultuur, jeugd en Media. Op basis van dit schema leggen we uit wat wanneer aangewezen is.
Basisnormen
Elk aangemeld verblijf moet voldoen aan basisnormen die gelden voor de volledige toeristische sector.
- Het verblijf moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen. De uitbater bezit een brandveiligheidsattest dat dit aantoont.
- Het verblijf moet proper en onderhouden zijn.
- Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het verblijf én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het verblijf.
- De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
- Je beschikt als uitbater over een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het verblijf uit te baten.
- Je biedt het verblijf aan voor minstens één overnachting (dus niet per uur).
- Je stelt als uitbater informatie ter beschikking van de groep en communiceert waarheidsgetrouw over jouw verblijf.
- Je verblijf voldoet aan de stedenbouwkundige regels. Neem hiervoor contact op met je lokale stedenbouwkundige dienst.
Uitbatings- en comfortclassificatienormen
Voor een jeugdverblijf gelden enkele algemene uitbatingsnormen. Om je verder te onderscheiden van andere jeugdverblijven kan je vrijwillig kiezen om de infrastructuur in regel te brengen met enkele bijkomende comfortclassificatienormen.
Let wel: enkel met een erkenning kan je subsidies aanvragen.
De algemene uitbatingsnormen
- Minstens 70% van het aantal overnachtingen per jaar gebeurt door georganiseerde jeugdgroepen.
- De infrastructuur voldoet minstens aan de classificatie basis.
- Verplichte mededeling van contactgegevens en informatie
Elke groep die bij je overnacht, krijgt minstens de naam en contactgegevens van jou als uitbater of de verantwoordelijke. Hetzelfde geldt voor de contactgegevens van Toerisme Vlaanderen. Daarbij hoort ook informatie over de rol van Toerisme Vlaanderen als regelgevende instantie, informatiecentrum en klachtencontactpunt voor toeristische logies. - Gebruik van de beschermde benaming jeugdverblijf
Gebruik je de benaming jeugdverblijf? Dan moet je accommodatie sowieso voldoen aan bovenstaande uitbatingsnormen, ook als je geen officiële erkenning of comfortclassificatie aanvraagt.
De erkenning en comfortclassificatie
Voldoe je aan de basisnormen en de algemene uitbatingsnomen? Dan kan je het jeugdverblijf vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Je kiest zelf of je erkenning met of zonder comfortclassificatie wil voor je verblijf. Er zijn drie classificatienormen.
Let wel: enkel de jeugdverblijven die kiezen voor een erkenning komen ook in aanmerking voor subsidies.
Overgangsbepalingen logiesdecreet
Elk jeugdverblijf valt vanaf 1 januari 2023 onder het logiesdecreet, maar voor jeugdverblijven die erkend waren onder het decreet Toerisme voor Allen gelden wel enkele overgangsbepalingen.
Erkend onder het decreet Toerisme voor Allen op 31 december 2022
Jeugdverblijven die op 31 december 2022 erkend waren volgens het decreet Toerisme voor Allen werden door Toerisme Vlaanderen op 1 januari 2023 automatisch aangemeld. Hierdoor blijft je erkenning en comfortclassificatie onder het decreet Toerisme voor Allen geldig tot eind 2025. In de tussenperiode zal Toerisme Vlaanderen contact opnemen met de vraag om je erkenning onder het decreet Toerisme voor Allen om te zetten naar een erkenning onder het logiesdecreet. Je kan dan ook vrijwillig kiezen voor een comfortclassificatie type basis, standaard of comfort (let op: een comfortclassificatie is nodig om recht te hebben op subsidies.).
Toerisme Vlaanderen geeft je tijd tot eind 2025 om te beslissen over je comfortclassificatie. Daarna vervalt het decreet Toerisme voor Allen. Wil je sneller een nieuwe erkenning en vrijwillige comfortclassifiactie aanvragen, dan kan je hiervoor contact opnemen met de inspecteur van Toerisme Vlaanderen.
Tot eind 2025 kan je met je erkenning onder het decreet Toerisme voor Allen ook infrastructuursubsidies aanvragen. Daarna kan dit alleen nog onder de voorwaarden van het logiesdecreet.
Niet erkend onder het decreet Toerisme voor Allen op 31 december 2022
Was je jeugdverblijf op 31 december 2022 niet of niet meer erkend volgens het decreet Toerisme voor Allen en val je niet onder één van de vrijstellingen, dan moet je onmiddellijk voldoen aan het logiesdecreet en worden aangemeld.
Wetgevend kader
Ben je op zoek naar het logiesdecreet, de uitvoeringsbesluiten en de ministriële besluiten? Klik dan door naar deze pagina van Toerisme Vlaanderen. Daar staat alles samen op één overzichtelijke pagina.