Home » Thema's » Nieuwe uitbater

Nieuwe uitbater

Starten met een jeugdverblijf of kampeerterrein ... een mooie uitdaging! Er komt heel wat bij kijken en voor starters is het vaak niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de opstart?

We hebben hieronder de belangrijkste vragen verzameld die je jezelf op voorhand moet stellen. Nadenken over de vraag is vaak belangrijker dan het antwoord. Het komt er vooral op aan om achteraf niet met onverwachte problemen geconfronteerd te worden.

De vragen zijn onderverdeeld in elf rubrieken. Wie ze allemaal overloopt, mag ervan uitgaan goed voorbereid de denkoefening te kunnen voltooien om al dan niet te starten met een jeugdverblijf.

Hulp nodig? Aan CJT kan je vragen om (gratis) je plannen te bekijken, te toetsen op haalbaarheid, suggesties te formuleren enz. Je kan ons bereiken op info@cjt.be of tel. 09 210 57 75.

Nood aan ondersteuning voor een jeugdverblijf of kampeerterrein gelegen in Wallonië? Check www.atoutscamps.be.

Voor starters kan het heel leerzaam zijn om zelf eens enkele andere jeugdverblijven te bezoeken. Zo krijg je beter zicht op de verwachtingen van groepen binnen het jeugdtoerisme en de impact van de uitbating op het sociaal leven. CJT kan suggesties doen bij welke collega's je het meest kans maakt een antwoord op je vraag te vinden.

Wat is de stedenbouwkundige toestand?

Lees meer

Een jeugdverblijf kan je niet op elke plaats onderbrengen. De wetgeving op de ruimtelijke ordening en de omgevingsvergunningen bepaalt een aantal spelregels. Wie niet in orde is, kan dan ook achteraf met grote problemen geconfronteerd worden (tot en met sluiting en/of herstel in oorspronkelijke toestand). Bovendien is de wetgeving behoorlijk ingewikkeld voor leken. Daarom raden we elke starter aan om sowieso eerst eens langs te gaan bij de gemeentelijke dienst stedenbouw.

Toch enkele eenvoudige vuistregels:

  • Jeugdverblijven liggen in principe correct gezoneerd in woongebied of recreatiegebied (of concreter: verblijfsrecreatiegebied). BPA's of RUP's kunnen echter andere bepalingen omvatten, waardoor jeugdverblijven in andere zones zone-eigen kunnen worden of jeugdverblijven in woongebied of (verblijfs)recreatiegebied zonevreemd.
  • Omgevingsvergunningen hebben niet alleen betrekking op het gebouw, maar ook op de functie. M.a.w. om correct vergund te zijn, moet in de vergunning ook sprake zijn van een verblijfsfunctie.
  • Omdat pas sinds de invoering van de gewestplannen (doorheen de jaren '70) vergunningen worden uitgereikt, worden gebouwen die ouder zijn, beschouwd als vergund (op voorwaarde dat er nadien geen vergunningsplichtige werken zijn uitgevoerd). Functies worden pas toegekend sinds 1984. Als het gebouw reeds voor die datum fungeert als jeugdverblijf, kan er dus ook geen probleem zijn.
  • Een gebouw is hoofdzakelijk vergund als minstens 90 % van het bruto bouwvolume vergund is of vergund geacht wordt. Regulariseren is onder bepaalde voorwaarden mogelijk, maar is geval per geval te bekijken.

Meer info op onze pagina rond ruimtelijke ordening.


Welke uitbatingsvoorwaarden zijn er?

Lees meer

Jeugdverblijven vallen onder het logiesdecreet en moeten zich aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Uitzondering op die regel zijn jeugdlokalen die maximaal 60 dagen verhuren aan georganiseerde jeugdgroepen onder begeleiding en kampeerterreinen die maximaal 75 dagen per jaar verhuren aan georganiseerde (jeugd)groepen onder begeleiding. In beide gevallen (jeugdlokalen en kampeerterreinen) volstaat een melding bij de gemeente en gelden geen specifieke Vlaamse uitbatingsregels. De gemeente kan in deze gevallen wel, moest het nodig zijn, een aantal voorwaarden opleggen zodat de beperkte verhuur veilig kan plaatsvinden. Een jeugdlokaal met beperkte verhuur kan natuurlijk ook de vrijwillige keuze maken om zich toch aan te melden bij Toerisme Vlaanderen.

Aangemelde verblijven moeten volgens het logiesdecreet voldoen aan basisnormen die gelden voor elk toeristisch logies, zoals specifieke brandveiligheidsnormen. Voor jeugdverblijven komen daar nog algemene uitbatingsvoorwaarden bij. Een aangemeld verblijf heeft zeker een aantal voordelen. Gebruikers weten zo bijvoorbeeld dat het gebouw zeker brandveilig en proper is.

Wie bovendien kiest voor een erkenning, kan worden ingedeeld in één van de drie comfortclassificaties: basis, standaard of comfort. De voorwaarden om erkend te worden zijn dezelfde als de minimale uitbatingsvoorwaarden. Het grote voordeel is dat een erkend jeugdverblijf kan aankloppen bij Toerisme Vlaanderen en Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) voor subsidies.

Meer info op onze pagina rond het logiesdecreet.


Welke doelgroep kies je?

Lees meer

Jeugdverblijven richten zich hoofdzakelijk op jeugdgroepen. Toch is er ook binnen deze groep nog een grote diversiteit: jeugdbewegingen op kamp, cursussen voor jeugdleiders, instellingen met kinderen met een handicap, schoolwerkweken, oudleidingsweekends enz. Soms vinden ook volwassenengroepen de weg naar een jeugdverblijf.

Sommige starters maken de fout om zo veel mogelijk verschillende doelgroepen te willen bereiken, met het oog op een zo goed mogelijke bezettingsgraad (bijv. jeugdwerk tijdens weekends en vakantieperiodes, scholen tijdens de midweken in het schooljaar, familiegroepen in de examenperiodes ...). In de praktijk stellen we echter vast dat de meeste jeugdverblijven slechts een bepaald segment kunnen bereiken. Verschillende doelgroepen stellen immers verschillende verwachtingen en die kan je moeilijk allemaal onderbrengen in één gebouw. Daarom moet elke starter keuzes durven maken. Wat zijn de (mogelijke) troeven van gebouw, omgeving en medewerkers en voor welk segment van de jeugdgroepen zijn deze troeven het aantrekkelijkst? Pas als je dat weet, kan je op een verstandige manier promotie beginnen voeren. Je kan dan ook de promotiemiddelen en promotiekanalen bepalen.

Meer info op onze pagina rond promotie.


Volpension of zelfkook?

Lees meer

De keuze tussen volpension en zelfkook heeft onmiskenbaar een aantal gevolgen. Als je een inkomen wilt verwerven uit de uitbating van een jeugdverblijf, ben je zo goed als verplicht om maaltijden aan te bieden. Een tussenoplossing is samenwerken met een traiteur.

De keuze bepaalt ook sterk welke doelgroepen je vooral bereikt. Jeugdverenigingen op kamp of weekend koken liever zelf, terwijl scholen meestal verkiezen om maaltijden te kunnen bestellen. Nog belangrijk om weten: klanten die kiezen voor volpension, zijn een trouw publiek en keren vaak elk jaar naar hetzelfde jeugdverblijf terug. Voor startende volpensionhuizen kan het dus jaren duren vooraleer een voldoende groot klantenbestand is opgebouwd en een 'leefbare' bezettingsgraad wordt gehaald.

De inrichting van de keuken is heel verschillend, naargelang je zelfkook of volpension of beide formules aanbiedt. Wie groepen zelf laat koken, kan een relatief eenvoudige keuken ter beschikking stellen. Voor volpension gelden echter andere spelregels: de HACCP-richtlijnen.

Meer info op onze pagina rond de keuken.


De boekingsmodule van Kampas?

Lees meer

De boekingsmodule van Kampas maakt het voor groepen mogelijk om hun favoriete locatie snel en eenvoudig online te kunnen reserveren. Maar ook voor jou als uitbater biedt de module heel wat voordelen: het maakt jouw (administratief) werk een stuk gemakkelijker!

Kampas beschikt voor elk type jeugdverblijf over de geschikte formule die aansluit bij jouw situatie, noden en wensen. Als nieuwe uitbater twijfel je waarschijnlijk nog over welke formule het best aansluit bij jouw uitbating. Daarom gidsen we je graag verder, klik op onderstaande banner en ontdek ons advies.


Bouwen of verbouwen?

Lees meer

Uitbaten start vaak met een verbouwing of zelfs een nieuwbouw. Het spreekt voor zich dat een grondige voorbereiding hiervan achteraf heel wat ellende kan besparen. Een jeugdverblijf stelt immers heel specifieke eisen, enkel op die manier kan maximaal voldaan worden aan de behoeften van jeugdgroepen. Zo hechten niet alle jeugdgroepen even veel belang aan comfort, voldoende speelruimte of vergaderlokalen zijn vaak van groter belang. Hou daar dus zeker rekening mee in het ontwerp.

Een aantal aspecten verdienen zeker extra aandacht tijdens het (ver)bouwen:

  • Erkende jeugdverblijven moeten brandveilig zijn. Voor jeugdverblijven gelden op Vlaams niveau duidelijke normen. Omdat de toekenning van het brandveiligheidsattest een taak is van de burgemeester, is het zeker aangewezen op voorhand de bouwplannen te bespreken met de plaatselijke brandweer. Zo vermijd je achteraf aanpassingen te moeten uitvoeren.
  • Vanaf 2010 worden bij het toekennen van een omgevingsvergunning ook eisen opgelegd rond toegankelijkheid. In dat geval is het advies van een toegankelijkheidsbureau meestal noodzakelijk.
  • Duurzaam bouwen is de toekomst, al is het maar om te besparen op de energiefactuur. Bij grotere bouwwerken kunnen jeugdverblijven ook vallen onder het energieprestatiebesluit.
  • De meeste jeugdverblijven dienen ook rekening te houden met de bepalingen uit het legionellabesluit.
  • Wat doe je met het afvalwater? Is het gebouw aangesloten op de riolering of moet je zelf nog een waterzuivering voorzien?
  • Volpensionkeukens dienen te voldoen aan de HACCP-richtlijnen.

Als je samenwerkt met een aannemer, vergeet dan niet te checken of deze sociale of fiscale schulden heeft. Ook de bouwheer kan immers aansprakelijk gesteld worden om de schulden bij te passen.

Meer info op onze pagina rond (ver)bouwen.


Subsidies mogelijk?

Lees meer

Jeugdverblijven komen in aanmerking voor verschillende subsidies:

  • De voornaamste infrastructuursubsidies kunnen aangevraagd worden bij Toerisme Vlaanderen en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De prioriteiten voor 2024 bij Toerisme Vlaanderen zijn brandveiligheid en energiebesparing. Er wordt 650 000 euro voorzien voor brandveiligheid, 1,1 miljoen euro voor energiebesparing. Maximaal subsidiepercentage is 60 % voor brandveiligheid, 40 % voor energiebesparing. Het maximale subsidiebedrag bedraagt 150 000 euro per erkend jeugdverblijf. Voor hogere subsidiebedragen (vanaf 150 000 euro) kunnen jeugdverblijfcentra uitgebaat door een rechtspersoon met sociaal oogmerk aankloppen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De sectorale prioriteiten zijn momenteel veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid. De subsidie bedraagt ook hier maximaal 60 % van de bouwkost. Check voor beide subsidies telkens of je voldoet aan de voorwaarden.
  • Departement Cultuur, Jeugd en Media subsidieert ook de werking van de erkende jeugdverblijven, maar legt nog enkele extra voorwaarden op. Jeugdverblijven type basis en standaard komen in aanmerking voor werkingssubsidies, jeugdverblijfcentra type comfort komen in aanmerking voor werkingssubsidies en personeelssubsidies.
  • Jeugdverblijven die tegelijk jeugdlokaal zijn, genieten soms ook bijkomend van gemeentelijke subsidies.
  • Duurzame investeringen kunnen vaak genieten van bijkomende premies.

Infrastructuursubsidies van Toerisme Vlaanderen kunnen niet gecumuleerd worden met andere Vlaamse subsidies, maar bijvoorbeeld wel met provinciale of gemeentelijke premies. Toch is voorzichtigheid geboden. Als je bij een bouwproject meer dan 50 % gesubsidieerd wordt, kan je onder de wetgeving op overheidsopdrachten vallen.

Meer info op onze pagina rond subsidies.


Vzw of niet?

Lees meer

Twee op de drie jeugdverblijven wordt uitgebaat door een vzw. Heel wat starters overwegen dan ook de oprichting van een vzw. Logisch, want een vzw beschikt over een aantal troeven: het eigen vermogen staat los van het vermogen van de vzw, als uitbater draag je een beperkte aansprakelijkheid en het opent de deur naar werkings- en personeelssubsidies (zie vorig punt). Daar staat tegenover dat er een aantal administratieve verplichtingen bijkomen. Aan jou om voor- en nadelen af te wegen.


Personeel of vrijwilligers?

Lees meer

Een jeugdverblijf heeft medewerkers nodig: personeel of vrijwilligers. Welke mensen je waar inzet, is zeker een denkoefening waard.

Werken met personeel kan verleidelijk zijn, maar zorgt voor een grote structurele kost en heel wat verplichtingen. Daardoor vind je in de praktijk vooral personeel in volpensionhuizen en slechts uitzonderlijk in de (grotere) zelfkookhuizen.

Vrijwilligers zijn uiteraard goedkoper, maar soms zijn ze moeilijker te vinden.

Een mix van personeel en vrijwilligers is ook mogelijk, maar vraagt goede afspraken en een duidelijke taakverdeling.

Meer info op onze pagina over vrijwilligers of personeel.


Een rendabel jeugdverblijf?

Lees meer

Het is niet de bedoeling dat een jeugdverblijf een financiële strop wordt. Bij de start een realistisch financieel plan opstellen is dus allesbehalve een overbodige luxe.

Welke verschillende kosten moet je meenemen?

  • terrein en gebouw (aankoop, huur of pacht, bouwkosten...)
  • inrichting en meubilair
  • onderhoudskosten
  • energie
  • verzekeringen en keuringen
  • verplaatsingen
  • secretariaatskosten (telefoon, internet, postzegels, drukwerk...)
  • promotie
  • indien personeel: personeelskosten
  • indien volpension: grondstoffen

Op welke verschillende inkomsten kan je rekenen?

  • verhuur
  • verbruikte energie
  • subsidies
  • indien volpension: maaltijden

Belangrijk is uiteraard om een realistische prijs en bezettingsgraad te bepalen. Dit is van vele factoren afhankelijk en moet daarom geval per geval bekeken worden. Een kijkje nemen bij vergelijkbare jeugdverblijfcentra (qua capaciteit, comfort, uitrusting, omgeving ...) geeft vaak reeds een goede indicatie. Hou er wel rekening mee dat je enige tijd nodig hebt alvorens je jeugdverblijf 'op volle toeren' draait.

Meer info op onze pagina rond prijsbepaling.


De buren?

Lees meer

Een jeugdverblijf zorgt per definitie af en toe voor wat overlast, al dan niet vermeend. Een goede relatie met de buren is daarom van heel groot belang en daar moet je als uitbater ook in investeren. Omdat heel wat mensen bang zijn voor het onbekende, is dit zeker voor startende jeugdverblijven belangrijk. Goed informeren is dan ook meer dan nuttig, bijvoorbeeld via een opendeurdag of een receptie.

Eens het jeugdverblijf opgestart is, kan je een aantal maatregelen nemen om lawaaihinder, geurhinder, storende nachtverlichting of te veel geparkeerde auto's zo veel mogelijk te vermijden. Als er schade wordt aangericht bij buurtbewoners, is het belangrijk dat deze ook vergoed wordt. Dit vraagt soms wat bemiddelingswerk van de uitbater.

Belangrijk ten slotte is dat buren een aanspreekpunt hebben waar ze steeds terecht kunnen bij problemen.

Meer info op onze pagina over buren.


Afspraken met groepen?

Lees meer

De huurovereenkomst

In een huurovereenkomst worden afspraken tussen huurder en verhuurder wettelijk vastgelegd. Dit gebeurt best schriftelijk. De inhoud van de overeenkomst is vrij te bepalen zolang die niet in strijd is met de regels van openbare orde en het dwingend recht. Aanvullend op de overeenkomst zijn de wettelijke bepalingen, vermeld in het Burgerlijk Wetboek, van toepassing. Enkel het opstellen van een plaatsbeschijving (art. 1730) is bij aanvang van de overeenkomst verplicht.

Wat wordt best opgenomen in de huurovereenkomst:

  • plaats en datum van ondertekening
  • naam en adres van de partijen (en hun vertegenwoordigers)
  • plaats en datum van begin en einde van het verblijf
  • ligging, comfort en belangrijkste kenmerken van het gehuurde goed
  • aard en aantal inbegrepen diensten (bijvoorbeeld maaltijden)
  • de prijs
  • de betalingstermijn en de wijze van betaling (voor voorschot, waarborg en saldo)
  • bijzondere afspraken
  • voorwaarden om het contract te verbreken, hetzij door huurder, hetzij door verhuurder
  • verwijzing naar het huishoudelijk reglement

Lees meer op onze pagina rond huurcontracten.

Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement bevat de huisregels van het jeugdverblijf en is doorgaans gekoppeld aan de huurovereenkomst.

Wat wordt opgenomen in een huishoudelijk reglement:

  • personen waarop het reglement van toepassing is
  • maximum aantal toegestane personen
  • richtlijnen bij het gebruik van elektrische en verwarmingstoestellen, gasinstallatie, stookketel, alarminstallatie
  • organisatie in de slaapkamers (gebruik van lakens, verplaatsen van bedden, vrijhouden van vluchtwegen)
  • beperking van activiteiten in bepaalde ruimten (geen balspelen binnen, geen vuur)
  • plaats en voorschriften voor het maken van een kampvuur
  • richtlijnen voor de verzameling van afval, tijdstip van ophaling
  • voorschriften bij het melden van schade en defecten
  • voorschriften bij onderhoud en poetsen na het verblijf
  • telefoonnummers van arts, ziekenwagen, brandweer, rijkswacht, politie, boswachter

Lees meer op onze pagina rond huishoudelijk reglement.

Let op: het ondertekenen van de huurovereenkomst en het huishoudelijk reglement is pas afdwingbaar door de uitbater als de tegenpartij meerderjarig is.


Promotie op Kampas

Lees meer

Op Kampas kunnen (jeugd)groepen op zoek naar de ideale locatie voor hun meerdaags verblijf in Vlaanderen. Promotie via Kampas is gratis. Elke uitbater beschikt op kampas.be over een eigen omgeving, waarop je zelf kan bepalen hoe je accommodatie wordt gepresenteerd aan de groepen.

Om gebruik te kunnen maken van Kampas, maken wij eerst een account voor jou (verantwoordelijke van de uitbating) aan. Daarvoor hebben we enkele gegevens nodig.


Vragen als nieuwe uitbater? Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be