Home » Thema's » Infrastructuur » Gebouw » Bouwen en verbouwen

Bouwen en verbouwen

Info, Tips en Tricks

Het jeugdwerk heeft een heel interessante website uitgewerkt. De informatie is op maat geschreven van jeugdlokalen waar gebouwd of verbouwd wordt, maar zowat alle informatie is ook van toepassing op jeugdverblijfcentra. Wil je nog meer tips, snuister dan zeker in de reeks gerelateerde publicaties onderaan deze pagina. 

Inhoudingsplicht voor sociale en fiscale schulden van aannemers

Sinds 1 januari 2008 geldt een inhoudingsplicht voor "sociale schulden". Dit houdt in dat je als opdrachtgever zelf hoofdelijk aansprakelijk wordt als de aannemer schulden heeft bij de RSZ. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat je bij de betaling van elke factuur 35 % van de factuur (excl. btw) afhoudt en rechtsteeks doorstort aan de RSZ.

Deze verplichting geldt niet voor natuurlijke personen die werken laten uitvoeren voor private doeleinden. Vzw's vallen hier dus zeker onder, maar voor particuliere uitbaters is er onduidelijkheid. In hoeverre is het uitbaten van een jeugdverblijf een private aangelegenheid? Voor de zekerheid raden we toch iedereen aan om na te gaan of de aannemer sociale schulden heeft. Sowieso kan het geen kwaad om de financiële toestand van de aannemer na te kijken alvorens je hem een opdracht toevertrouwt.

Sinds 1 januari 2009 geldt een soortgelijke reglementering voor "fiscale schulden". In dat geval moet je 15 % van de factuur (excl. btw) afhouden.

Gegevens over aannemers kan je opvragen via de portaalwebsite van de Sociale Zekerheid (doorklikken in de rechterkolom).

Hemelwaterverordening

Om periodes van droogte te overbruggen en rioleringen bij hevige regenval te ontlasten, is sinds 2 oktober 2023 een nieuwe hemelwaterverordening van kracht. De speerpunten zijn het maximaal gebruik van hemelwater en het voorkomen van onmiddellijke afvoer van regenwater. Om dit te realiseren, bevat de verordening specifieke normen die betrekking hebben op de volumes van hemelwaterputten en het voorzien in infiltratieoppervlakte of buffervoorzieningen met vertraagde afvoer. Ook verplicht de verordening het maximale gebruik van het gebufferde water voor toepassingen waarvoor drinkwater niet nodig is. Enkele voorbeelden zijn toiletspoeling, poetswater of buitenkraantjes. Elke hemelwaterput moet volgens de verordening daarom ook uitgerust zijn met een pompinstallatie en meerdere aftappunten. 

Uitzonderingen op de regels zijn mogelijk. Zo kan het volume van de hemelwaterput(ten) worden verminderd als blijkt dat de gebruiksmogelijkheden niet in verhouding staan tot het opgelegde volume. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij jeugdverblijven met louter zomerverhuur. De infiltratievoorziening zal dan wel groter moeten zijn.

Nog goed om weten: de verordening geldt voor het Vlaams gewest, maar provincies en gemeenten kunnen nog bijkomende (strengere) regels opleggen voor hun grondgebied. 

Voor meer informatie kan je terecht bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

Terug naar Gebouw

Vragen over het gebouw? Neem contact op met CJT!

© 2024 CJT vzw • BE 0409.153.027 • privacyverklaringcookiepolicysitemap Quoted.be